Razbijamo pet mitova o sunčanju

104 pregleda 0 komentar(a)
sunčanje, Foto: Shutterstock
sunčanje, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 04.05.2018. 09:37h

Rak kože najčešći je zloćudni tumor kod ljudi od kojeg u Evropi oboli godišnje više od 3,5 miliona osoba.

Iako tek manji broj otpada na melanom taj oblik raka kože je najzloćudniji i ako se pravovremeno ne otkrije može metastazirati. Nedostatak sistemske prevencije za osobe koje spadaju u rizične grupe poput osoba izrazito svijetle puti, sportista, starijih, osoba plavih očiju i kose, onih koji imaju veliki broj mladeža, pozitivnu porodičnu anamnezu melanoma ili su imunosuprimirani, problem je s kojim se suočava većina evropskih zemalja, upozoreno je u sklopu kampanje Euromelanoma.

Kako bi smo se što bolje zaštitili od sunca, razbijamo najčešće mitove o sunčanju!

1. U hladu vam ne treba zaštita od sunca

Bez obzira nalazite li se u hladu drveta ili pod suncobranom, potrebno je zaštiti se od sunca. Kremu je potrebno nanijeti u velikim količinama i na cijelo tijelo. Nikako ne zaboravite uši, nos, stopala…

2. Visoki faktor dovoljno je nanijeti jednom dnevno

Krema za sunčanje, bila to vodootporna ili ona koja traje dugo, s niskim ili visokim zaštitnim faktorom, skinuće se nakon znojenja i kupanja u moru ili bazenu. Treba je nanijeti 30 minuta prije izlaska na sunce kako bi se bolje upila. Zatim, nanosite je ponovno svaka dva sata, ili odmah nakon što se oznojite ili nakon plivanja.

3. Krema za sunčanje dovoljna je zaštita

Uz kremu za sunčanje, potrebno je zaštititi oči naočarima za sunce te glavu šeširom sa širokim obodom. Ipak, i uz svu ovu zaštitu, pravilno ponašanje na suncu podrazumijeva izbjegavanje direktnog izlaganja suncu između 10 i 16 sati. Osim obične odjeće koja pruža djelimičnu zaštitu, zavisno od boje i gustoće tkanja, postoji i odjeća koja je tkana od vlakana koja su impregnirana fotozaštitnim sredstvima. Takvi odjevni predmeti na sebi imaju oznaku UPF.

4. Preplanula koža ne treba zaštitu od sunca

Velika je zabluda da preplanula koža ne treba zaštitu od sunca jer preplanulost zapravo znači da je koža već oštećena. Uvijek se zaštitite od sunca, a jednom godišnje svakako pregledajte mladeže kod dermatologa.

5. Zaštitni faktori štite da možete puno duže ostati na suncu

Zaštitni faktori nisu namijenjeni produženju vremena izlaganja suncu, već povećanju zaštite tokom neizbježnog izlaganja suncu. Zaštita koju faktori daju zavisi od ispravnog nanošenja sredstava, prenosi Ljepota i zdravlje.

Bonus video: