Kolaković i Vuković rivali i u Sofiji?

Srbija će igrati u Sofiji jer nije uspjela da izbori olimpijsku vizu na Svjetskom kupu u Japanu, dok je Slovenija to pravo stekla drugim mjestom na prekvalifikacionom turniru u Osijeku (u finalu je poražena od Finske)
0 komentar(a)
Vuković i Kolaković, Foto: Saša Jončić
Vuković i Kolaković, Foto: Saša Jončić
Ažurirano: 07.12.2011. 09:28h

Krajem oktobra, u najavi meča sa Budvanskom rivijerom, govoreći o dugogodišnjem i čestom rivalitetu sa Veselinom Vukovićem, koji traje od 1997. godine na klupskom planu, a u posljednje vrijeme i reprezentativnom, Igor Kolaković, trener ACH slovenačkog voleja i selektor Srbije je, između ostalog, kazao:

"Nadam se da ćemo narednih godina odmoriti barem u reprezentativnim akcijama, jer, iskreno, Slovenija pokazuje vidan napredak i ne bih volio da se brzo sretnemo", kazao je u Ljubljani Kolaković, odgovarajući na pitanje “Vijesti”.

Sudbina je, međutim, vrlo brzo ponovo spojila Vukovića i Kolakovića. Srbija i Slovenija, čiji je Vuković selektor, naime, igraće na kontinentalnom kvalifikacionom turniru za Olimpijske igre u Londonu, koji se od 8. do 13. maja iduće godine održava u Sofiji.

Srbija će igrati u Sofiji jer nije uspjela da izbori olimpijsku vizu na Svjetskom kupu u Japanu, dok je Slovenija to pravo stekla drugim mjestom na prekvalifikacionom turniru u Osijeku (u finalu je poražena od Finske).

Pored Slovenije i Srbije, na turniru će igrati još Bugarska, Italija, Španija, Njemačka, Finska i Slovačka. U glavnom gradu Bugarske, osam reprezentacija biće podijeljene u dvije grupe, a po dvije prvoplasirane selekcije izboriće plasman u polufinale. Žrijeb tek treba da bude obavljen, kada će definitivno biti jasno da li će se Srbija i Slovenija sresti u grupi, eventualno u polufinalu ili finalu, čime bi Vuković i Kolaković nastavili međusobno nadmetanje koje traje od prvih duela na klupama Budvanske rivijere i Budućnosti.

Plasman na Olimpijske igre u Londonu izboriće samo pobjednik turnira.

Ako ne izbori vizu u Sofiji, Srbija će imati još jednu šansu (zahvaljujući mjestu na rang listi FIVB i titulu prvaka Evrope), na jednom od tri Interkontinentalna kvalifikaciona turnira, koji se održavaju u Japanu (osam reprezentacija, 2 – 10. jun), Rimu (četiri, 8 – 10. jun) i Berlinu (četiri, 8 – 10. jun), sa kojih će prvoplasirane, kao i najbolja azijska selekcija sa turnira u Japanu, izboriti vizu za London.

Slovenija tu šansu neće imati, pa sve nade polaže u turnir u Sofiji.

Vizu za London, osim domaćina Velike Britanije (u obje konkurencije), izborile su do sada još samo Rusija, Poljska i Brazil, tri prvoplasirane selekcije za nedavnog Svjetskog kupa u Japanu.

Bonus video: