Martin Bojs dobitnik Tarnerove nagrade

Škotski umjetnik Martin Bojs, čija su djela kombinacija unutrašnjeg dizajna i visokog modernizma, dobitnik je ovogodišnje nagrade Tarner, najpoznatije britanske nagrade u oblasti savremene umjetnosti
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2011. 16:02h

Bojs je nominovan za samostalnu izložbu u Cirihu na kojoj se našla instalacija u vidu parka u zatvorenom sačinjenog od papira. Bojs je tri galerijska stuba pretvorio u drveće koristeći krep papir, a tu se našla i skupltura napravljena od bibliotečkog stola i nakrivljene kante za đubre.

Žiri je pohvalio Bojsov doprinos buđenju interesovanja kod savremenih umjetnika za istorijski modernizam i ocijenio da je umjetnik razvio i pronašao nove pravce koristeći svoje znanje.

Fotograf Mario Testino uručio je 5. decembra Bojsu (44) nagradu u vrijednosti od 25.000 funti koja se svake godine dodjeljuje britanskom umjetniku mlađem od 50 godina.

Bojsova instalacija “potrvđuje dosljednost njegovog djela, a istovremeno se otvara novom osjećaju poetike”, navodi se u saopštenju žirija.

“Riječ je o prolazu kroz prostor i prostoru između skulptura, kao i o samim skulpturama”, rekao je umjetnik o svom djelu.

Bojsove skulpture često se sastoje od detalja i predmeta koje je moguće pronaći u parkovima i na drugim javnim prostorima. Ovaj umjetnik iz Glazgova poznat je po “astmosferičnim” instalacijama koje reinterpretiraju urbani spoljašnji prostor u galerijskom.

Nagrada Tarner nazvana je po pejzažisti iz 19. vijeka Vilijamu Tarneru i ustanovljena je 1984. godine. Nagrađivana djela često su izazivala debate o vrijednosti moderne umjetnosti. Među ranijim dobitnicima bili su grnčar-transvestit Grejson Peri, slikar Kris O'fili i Dejmijen Hirst.

Nagrada je dodijeljena u Baltik centru za savremenu umjetnost u gradu Gejtshed na sjeveroistoku Engleske, što je drugi put tokom 27 godina dodjeljivanja nagrada da je Tarner dodijeljen van Londona.

Bonus video: