EU ispituje suzbijanje konkurencije na tržištu e-knjiga

Apple ima svoju internet prodavnicu u kojoj se mogu kupiti i skinuti elektronske knjige na uređaje te kompanije, među kojima su iPad i iPhone
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2011. 12:53h

Evropska unija pokrenula je istragu da li su Apple i pet velikih izdavačkih kuća tajno postigli dogovor o ograničavanju konkurencije na tržištu elektronskih knjiga.

Evropska komisija je danas objavila da će u žiži istrage biti izdavači Hachette Livre, Harper Collins, Simon & Schuster, Penguin i Verlagsgruppe Georg von Holzbrinck.

"Komisija će posebno istražiti da li su ove izdavačke grupe i Apple imali nelegalne sporazume ili prakse koje imaju za cilj ili posljedicu ograničavanje konkurencije", navodi se u saopštenju.

Apple ima svoju internet prodavnicu u kojoj se mogu kupiti i skinuti elektronske knjige na uređaje te kompanije, među kojima su iPad i iPhone.

U martu je izvršena pretraga kancelarija nekoliko izdavača a sličnu istragu je pokrenula britanska antimonopolska služba.

Komisija je danas navela da je ta britanska služba prekinula istragu pošto je Komisija preuzela slučaj, ali da će dvije službe blisko sarađivati.

Bonus video: