Optuženi za pljačku porodice Dragana Tućija se izvinjavaju i kaju

"Odlučio sam se na ovo jer sam bio u finansijskim problemima. Dugovao sam novac pa su me kamataši jurili za dugove", kazao je optuženi Vukašinović
344 pregleda 0 komentar(a)
tuci, razbojnici, Foto: Boris Pejović
tuci, razbojnici, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.12.2011. 08:51h

Četvorica okrivljenih zbog razbojništva nad vlasnikom marketa “Bos” Draganom Tućijem i njegovom porodicom 9. juna 2011. oko tri sata ujutro u podgoričkom naselju Stari aerodrom, različito su se izjašnjavali na navode optužnice. Trojica su priznala krivično djelo, navodeći da su planirali samo krađu sefa iz kuće Tući, dok je četvrti u odbrani naveo alibi da nije akter razbojništva.

Prema optužnici Tatjane Begović, zamjenika višeg državnog tužioca, okrivljeni su vezali lisicama Ljubicu Tući, suprugu Draganovu, tražili da im kaže gdje je sef sa novcem i prijetili da će im odvesti sina ako im ne daju 50.000 eura.

Kriv sam i kajem se za krivično djelo koje sam počinio. Izvinjavam se javno porodici Tući u svoje i u ime moje porodice. Odlučio sam se na ovo jer sam bio u finansijskim problemima. Dugovao sam novac pa su me kamataši jurili za dugove

Optuženi Vukašinović kazao je juče pred krivičnim vijećem sudije Ane Vuković u Višem sudu u Podgorici da se kaje.

"Kriv sam i kajem se za krivično djelo koje sam počinio. Izvinjavam se javno porodici Tući u svoje i u ime moje porodice. Odlučio sam se na ovo jer sam bio u finansijskim problemima. Dugovao sam novac pa su me kamataši jurili za dugove.

U mom stanu počela je priča oko toga da se nabavi novac. Stojković je rekao da ima provjerenu informaciju da se u jednoj kući nalazi sef i veliki novac u njemu, te da tu samo žive muž i žena, pa je tražio da mu pomognem da uzmemo taj sef. Krstevski je takođe pristao, a na kraju sam ja odlučio kao treći. U pljačku smo krenuli iz mog stana, parkirali smo se autom na oko 300 metara od kuće Tući, a meni je fantomku koju sam stavio na glavu dodao Krstevski. Merdevinama smo se popeli na balkon kuće Tući Dragana, i u kuću je prvi ušao Stojković, ja a zatim Krstevski.

Po ulasku u kuću Stojković je izvadio pištolj. U hodniku kuće sreo sam vlasnika kojeg sam odgurnuo rukom. Stojković i Krstevski su ga svezali lisicama na pod. Nakon toga ja sam se dao u bjekstvo i ušao u auto.

Krstevski je lično preturao kroz sobe u kući. Nakon pljačke nas trojica smo se svađali jer smo se dogovorili da ukrademo sef, a ne da koristimo oružje. Tvrdim da nisam imao oružje i nisam ništa uzeo iz kuće, ni zlato, ni satove ni nakit. Svjestan sam u šta se sve ovo pretvorilo. Meni je Stojković objasnio da u toj kući žive dvoje ljudi i da imaju sef u kojem se nalazi 150.000 eura ali se ne sjećam precizne cifre, samo znam da je ogromna suma novca. Nije tačno da je Krstevski udarao Dragana Tućija u glavu pesnicama i pištoljem, kako sam to izjavio u istrazi.

To sam rekao zbog stresa, a danas imam tremu dok iznosim odbranu", tvrdi Vukašinović. Na pitanje advokatice Slađane Kavarić, branioca optuženog Stojkovića, Vukašinovć je kazao da je Stojković prvi taj koji je potegao pištolj, a da je potom vidio pištolj kod Krstevskog. On je dodao da su Stojković i Krstevski ulazili po sobama i vršili premetačinu.

"Sa Tućijem kao brat"

Optuženi Jasavić je kazao da nije počinio krivično djelo niti da je učesnik pljačke. Naveo je da se noć uoči pljačke došao u stan Vukašinovića da mu vrati auto.

Na pitanje advokata Tomislava Dedića, branioca Krstevskog, Jasavić je rekao da je sa Draganom Tućijem kao brat, ali da nije bilo govora sa Stojkovićem i Krstevskim da će biti opljačkana kuća Tućija.

Optuženi Stojković je ispričao da mu se Vukašinović povjerio da je u dugovima i da ga jure kamataši, pa da mu je predložio da ugradu sef iz kuće Tućija.

Odgovarajući na pitanja advokata Dalibora Kavarića, branioca optuženog Jasavića, Stojković je rekao da su sva četvorica optuženih pošla u kuću da ukradu sef.

Optuženi Krstevski se izvinio porodici Tući zbog ovoga što je uradio. Za sebe tvrdi da nije nosio pištolj, jer je pošao u krađu, pa je Vukašinović rekao da stave čarape na glave, da uzmu pajsere i konopce i on je ponovio da su sva četvorica učestvovala u ovoj pljački. Tvrdi da nije ulazio ni u jednu sobu kuće porodice Tući jer kada je čuo da neki čovjek više odmah je izašao iz kuće istim merdevinama kojim je i ušao. Tvrdi da je Vukašinović donio pištolje, a da je u policiji takođe rekao da je pošao u krađu a ne u razbojništvo.

Nije znao da se prirpema pljačka

Marko Šaranović je rekao da nije kriv i da nije znao da se priprema pljačka porodice Tući. Objasnio je da ga je zet optuženi Vukašinović zvao da dođe u stan da prespava kod njegove sestre, a Vukašinovćeve supruge, jer će biti odsutan.

Naveo je da je otišao u stan kod sestre, te da je legao na trosjed i zaspao. Oko 3,30 časova u stan se vratio Vukašinović i još tri njemu nepoznata mladića. Kada ih je pitao o čemu se radi, zet je rekao da su nešto napravili, a potom su iz kese izvadili satove i nakit. Tvrdi da je bio šokiran i da je policija ubrzo ušla u stan i sve ih uhapsila.

Horor u stanu

Dragan Tući je ispričao da je sa suprugom Ljubicom sjedio na terasi kuće do 01,30 časova nakon čega je pošao da spava, ali da je oko tri sata čuo vrisku. Kada je izašao u hodnik, jedan visoki mladić ga je udario. Nakon toga priskočio je još jedan bacio ga na pod, pokrio ga čaršafom, te da su ga nekolicina udarili elektrošokom, prijeteći da će mu dijete kidnapovati.

Tući je rekao da je i optuženi Rifko Jasavić učestvovao u pljački jer je bio u sobi kod sina, te da je Jasavić rekao njegovom sinu da ne može da dođe kod mene u sobu jer bih ga ja prepoznao.

"Mene i suprugu su vezali lisicama i tražili 50.000 eura da im dam, prijeteći da će nam sina kidnapovati. Vikali su da sam dužan neki novac i da će doći za sat vremena. Sin Stefan je nakon njihovog odlaska fiksnim telefonom pozvao policiju, koja je odmah reagovala i uhapsila pljačkaše. Jasavić je bio takođe napadač, čiji sam lik primijetio u autu kada su laganom brzinom oko 20 kilometara na sat udaljavali se od moje kuće", tvrdi Tući.

Bonus video: