Milivoje Katnić odgovara Prkačinu: Vi i Pero ste reketirali bogate Hrvate

Svaki Crnogorac zna da je najveći zločin zapaliti kuću ma čija ona bila, a ako bi se neko i usudio, dobio bi pridjev uz ime palikuća, kako on tako i njegovi potomci
510 pregleda 0 komentar(a)
Metodije Prkačin, Foto: Boris Pejović
Metodije Prkačin, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 06.12.2011. 08:00h

Milivoje Katnić, čije se ime pominje u tekstu o ratu za mir - 20 godina kasnije, saopštio je juče da je netačno da se sa Metodijem Prkačinom sreo na ratištu, kako je ovaj to izjavio, i da je bilo ko iz njegove kancelarije izlazio krvav.

Prkačin, bivši zatvorenik logora Morinj, izjavio je da je Katnić, nekadašnji poručnik KOS-a, danas sudija Apelacionog suda, između ostalog, naređivao da se pale i uništavaju napuštene kuće i da je spreman o tome da svjedoči.

Katnićevo reagovanje prenosimo u cjelini:

“Đe sam bio nijesam se krio. Gospodine Prkačin, izjaviste da se u Crnoj Gori ne osjećate dobro. Netačno, osjećate se vrlo dobro, posebno kada Vam ovi naši napune džepove. No, i da nije tako osjećate se mnogo bolje nego oni pripadnici JNA koji su došli pod Vašu ruku i Vaših i čije kosti još nijesu stigle u Crnu Goru. Izigravate hrabrog i moralnog čovjeka. O moralu malo kasnije.

O hrabrosti sad. Po sopstvenoj odluci ste uzeli oružje i bez potrebe ušli u rat, a sve bi bilo kao što je sad i da nijeste, ali čim zagusti baciste oružje, zaboraviste na obraz i one koje ste trebali da oružjem štitite i ostaviste ih meni i mojima. Da bi ste spasili p... G. Prkačin, počeste da pregovarate, ali ne zbog mira kako izjavljujete - Vi ste bili zarobljenik, a ne pregovarač, a drugo je sve simulacija i Vaša kooperativnost zbog spašavanja p... Što se morala tiče, to Vam je još slabija strana. Radite nemoralno i lažete. Lažete da smo se sreli na ratištu,

Svi koji me poznaju, znaju da ja poštujem sveto crnogorsko pravilo - 'Puška ti - Puška mi', a ko nema pušku, od mene mu ne prijeti opasnost

Neistinu govorite, jer svi koji me poznaju, znaju da ja poštujem sveto crnogorsko pravilo - 'Puška ti - Puška mi', a ko nema pušku, od mene mu ne prijeti opasnost. Loše lažete, jer svaki Crnogorac zna da je najveći zločin zapaliti kuću ma čija ona bila, a ako bi se neko i usudio, dobio bi pridjev uz ime palikuća, kako on tako i njegovi potomci. E, zamislite kod ovih saznanja, ja Vas vodim po ratištu da slušate kako naređujem paljenje kuća i ostavih Vas živa da to posvjedočite i to nakon 20 godina, prvi put.

No, da vidimo kako je neistine nešto ranije iznosio Vaš kućni prijatelj i najpovjerljiviji saradnik Pero Arkulin. Pero Arkulin sin Nikole i Pave rođen 22. 09. 1956. godine u Dubrovniku, a na zapisniku o ispitivanju svjedoka sastavljenog dana 4. lipnja 2008. u Županijskom sudu u Dubrovniku, povodom zamolnice Višeg suda u Podgorici Ki br.124/07 od 1.oktobra 2008. pred sudcem tog suda Marijom Donatović-Dabelić izjavljuje - “sad sam se sjetio da se onaj oficir što je ispitivao u Cavtatu zove Milivoje Katnić, što mi je i sam rekao, a što sam čuo i od drugih Cavtaćana, koji su ga poznavali, jer je dolazio prije rata u Konavle i na Grudi, dobro poznavao mještane te je govorio da je kosovac i istražni sudija (istovremeno kosovac i istražni sudija - moja primjedba).

Prilikom tog ispitivanja, on je par puta vadio pištolj prijeteći da će me ubiti i dva-tri puta mi opalio šamar. Njega sam vidio i u loguru Morinj, ali sa njim nijesam imao direktnog kontakta”.

Međutim, ovaj Vaš brat lažov nije gledao ni mene, ni Morinj jer je u Morinju bio sasvim drugi Pero Arkulin koji je rođen 25. svibnja 1926. i koji je u međuvremenu umro.

Da je ovaj Vaš, potvrđuje i optužni predlog koji je protiv njega podignut zbog ovog lažnog svjedočenja od strane Općinskog Državnog odvjetništva u Dubrovniku br.K-DO-109/09 od 19. ožuljka 2009. kada su mu na teret stavljena dva kaznena djela protiv pravosuđa - davanja lažnog iskaza. Ovo lažno svjedočenje je izlinjalo i nigdje se ne pominje po sistemu “pik ne važi”.

G. Prkačin, rekoh da ste ostavili Cavtaćane na cjedilu kad ono baciste oružje, a meni kojeg doživljavate kao okupatora, govorite da sam činio čuda. Možda i jesam, ako je čudo da u ta zla vremena nijedna žena ne bi obeščašćena, nijedan se Cavtaćanin nije 'budio' prerezana grla, djeca su išla u školu i to po Hrvatskom obrazovnom programu

A Vi? G. Prkačin, rekoh da ste ostavili Cavtaćane na cjedilu kad ono baciste oružje, a meni kojeg doživljavate kao okupatora, govorite da sam činio čuda. Možda i jesam, ako je čudo da u ta zla vremena nijedna žena ne bi obeščašćena, nijedan se Cavtaćanin nije 'budio' prerezana grla, djeca su išla u školu i to po Hrvatskom obrazovnom programu, obezbijeđena je stanovništvu voda i struja i slobodno upražnjavanje vjere i vjerske službe.

Na kraju, znam zašto me pominjete. To nije zato što sam sudija Apelacionog suda, pa se plašite da nećete ishodovati pozitivnu odluku koja donosi šolde. Znate i Vi da nije to, jer Vam je poznato da ja ne učestvujem u odlučivanju po tom predmetu jer sam izuzet po sopstvenom zahtjevu.

I Vi i ja znamo da me pominjete zato što sam svjedok Vašeg beščašća i što se bojite da ne budem svjedok pred hrvatskim sudovima, to je zbog aktivnosti koje ste imali Vi i Vaš Pero Arkulin i neki naši oko ucjenjivanja kako se još kaže reketiranja bogatih Hrvata, kada ste im spašavali imovinu, (a kako Vi kažete - kuće) za podebelu svotu maraka i kada ste, da biste bili ubjedljiviji, i Vi i ovi naši potpalili još po koju kuću. Ja neću svjedočiti, ali ako se jave Hrvati koji su Vam davali marke, tu Vam neće pomoći ove sadašnje aktivnosti”, piše u reagovanju Katnića.

Bonus video: