Čađenović: U vještačenom telefonu su se pojavile nepoznate fotografije

Suđenje možete pratiti uživo na portalu i televiziji "Vijesti"
70 pregleda 0 komentar(a)
Suđenje, Foto: Printscreen (YouTube)
Suđenje, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 04.05.2018. 17:38h

Tok suđenja:

11:50 Sutkinja Mugoša je prekinula današnji pretres. Suđenje se nastavlja 9. maja, a kao svjedoci su pozvani Dobrilo Dedeić i Nebojša Medojević. Desetog maja će svjedočiti Marko Lakić.

11:42 Tužilac Katnić je kazao da vjeruje da je BIA dostavila sve dokaze koje je posjedovala vezane za slučaj.

Optuženi Mihailo Čađenović je iznio primjedbu na zapisnik i istakao da je i kod njegovog telefona baterija bila 100 odsto puna i da je na pretresu kazao su se u njegovom telefonu pojavile nepoznate fotografije, na šta mu je od strane vještaka rečeno da su se "te fotografije automatski preuzimaju sa interneta".

Optužena Branka Milić u primjedbi na zapisnik je kazala da se "u situaciji kad je uhapšena ne može govoriti o dobrovoljnoj predaji stvari".

11:31 Na zapisnik o pretresu mobilnih telefona Dragana Maksića, Ivice Matića, Dejana Stanojevića, Milana Dušića, ni tužilac ni odbrana nemaju primjedbe.

Advokat Radosavljević je kazao da je na telefonu marke LG Kristine Hristić mijenjan operativni sistem kako bi se sadržaju pristupilo, a što u izvještaju nije navedeno.

11:22 Advokat Bratislava Dikića je istakao da je u Policiji "nešto rađeno sa telefonima" i da su kompromitovani, jer su telefoni bili napunjeni 100 posto, iako su bili oduzeti 15 dana ranije.

Dikić je kazao da su policijski inspektori vršili "neke njemu nepoznate radnje" na telefonima i da su mu tražili pristupne šifre za uređaje, te da su na telefonima neke poruke izbrisane.

O promjenama je, tvrdi, obavijestio tužioca. Kazao je i da je tražio vještačenje Facebook profila jer se komunikacija između njega i Sinđelića odvijala i na toj društvenoj mreži.

11:08 Suđenje je nastavljeno nakon petnaestominutne pauze. Sutkinja je konstatovala da nije pristupio advokat Dražen Medojević. Pristupljeno je čitanju Zapisnika o pretresu računara, mobilnih telefona i drugih elektronskih uređaja Bratislava Dikića iz MUP-a i Uprave policije od 25.10.2016. Tužilac Čađenović je konstatovao da je pretresanje izvršeno na zakonit način.

10:25 Advokat Miroje Jovanović smatra da je tokom donošenja naredbi bilo zloupotrebe službenog položaja i da je mjere donio nenadležni sud. On ukazuje da je nemoguće da BIA ne zna gdje živi osoba koju prati, i da je namjerno prećutano da je Sinđelić na Interpol potjernici i da se ne pominje Visbaden, odnosno pominjanje šverca oružja.

"Sudije koje su donosile su naredbe su prevarene, obmanute i uskraćene za prave informacije", ističe Jovanović. On je potpuno ubijeđen da inicijalni akt nije potpisao tadašnji direktor BIA, a da je i sadašnji direktor Bratislav Gašić u zabludi kada misli da ne postoje druga dokumenta.

"Prema onome što smo vidjeli 20.10. je Sinđelić zaisgurno pod kontrolom BIA-e. Obzirom da su mjere sadržale sigurno 16-17 brojeva telefona a praćena su samo tri ili četiri postavlja se pitanje šta je sa ostalim brojevima? Ukazujem da je doda mjera tajnog nadzora snimanja a snimka nigdje nema. Kazao bih da nema fotografija koje idu u prilog onome što je BIA sastavila i napisala'', kazao je Jovanović i dodao da na mjerama uopšte nema Mirka Velimirovića.

Jovanović smatra da se radi o velikoj zloupotrebi bezbjednosnih službi. On je ukazao da nema ni jedne jedine fotografije koja ide uz izvještaj BIA.

10:15 Advokat Radosavljević je kazao da nije sporan način na koji su pribavljene mjere, već krivično djelo za koje su izdate.

''Ono što je sporno jeste da nije navedena tačna adresa svjedoka, navedeno je da se naredbe izdaju zbog krivičnog djela izazivanje rasne nacionalne i vjerske mržnje i netrpeljivosti. Navode se više desničarskih organizacija, brojevi telefona. Nakon toga imamo naredbu od 19.10. za koju smatram da je posebno važno jer kako smo saznali od svjedoka to je datum njegove predaje BIA-i. Dodaju se telefoni ruske federacije. Takođe 20 i 21. 10. se proširuju naredbe sa drugim brojevima telefona koji se nalaze u listinzima i koji nemaju nikakve veze sa ovim i tek 27. se prekidaju mjere nadzora. Vrlo je specifično da se mjere izdaju za jedno krivično djelo a onda ih preuzima Specijalno tužilaštvo za potpuno drugo krivično djelo i prihvata te mjere dostavljajući državnim organima u Crnoj Gori'', kazao je Radosavljević.

10:00 Čitaju se naredbe Višeg suda u Šapcu o određivanju mjera tajnog nadzora. Prva naredba je donesena 12. oktobra 2016. godine. i da mjere treba da počnu 13. oktobra do 13. januara 2017. godine. Mjera je više puta proširivana.

9:52 Tužilac Milivoje Katnić je naveo da je Eduard Šišmakov došao u Srbiju sa lažnim dokumentima na ime Eduard Širokov.

9:37 Advokat Dušan Radosavljević ukazuje da u naredbama za praćenje stoji da je Sinđelić korisnik brojeva sa kojih su snimljeni razgovori nekih ruskih državljana, a da se prema sadržaju tih razgovora ne može zaključiti da imaju veze sa slučajem. On ukazuje da se ne može iz izvještaja potvrditi autentičnost fotografija koje su objavljene na britanskom Sky, a koje je tužilaštvo priložilo.

On je naveo da se izvještaj ne poklapa sa onim što je Sinđelić pričao i da je ovaj izvještaj jedini dokaz o susretu, i to samo jednom susretu, Sinđelića i Širokova.

9:36 U izvještaju BIA stoji zapis o susretu Sinđelića i Eduarda Širokova 19. oktobra na Kalemegdanu, a da je u njihovoj blizini primijećen i Vladimir Popov koji ih je pratio i fotografisao. Zabilježen je i momenat kada Širokov pokazuje Sinđeliću papir A4 formata.

Tužilac Milivoje Katnić nije imao primjedbi na izvještaj BIA.

9:33 Sinđeliću je 21. oktobra stigla poruka na ruskom: "Zdravo, ovo je Samarkand. Odgovori mi".

9:30 Zabilježen je i razgovor sa novinarkom koja ga je pitala za dešavanja u Crnoj Gori i razgovor u kome traži od sagovornika da kupi avionsku kartu za Miloša Jovanovića.

9:23 U novom razgovoru sa Ristićem, Sinđelić pita da li je vidio šta se desilo u Crnoj Gori, na šta je Ristić odgovorio da ih je neko namjestio i da zna ko je naručio likvidaciju čelnika opozicije ako pobijede i da je te informacije dobio od FSB. Sinđelić Ristiću pominje da ima neprovjerene informacije o tome da Albanci autobusima idu ka Crnoj Gori.

9:20 U izvještaju BIA je zabilježen i razgovor od 15. oktobra gdje Bojan Janković iz Požarevca govori Sinđeliću da ga određene osobe čekaju jer im se nije javljao na telefon. Sinđelić je odgovorio da je bio u nabavci u Beogradu i sugerisao Jankoviću da kaže tim osobama da kontaktiraju Paju i "povežu se sa izvjesnim Nikolom."

Tog dana je pričao opet sa Jankovićem oko nalaženja i sa Žuržićem oko vraćanja pozajmljenog novca.

9:15 Sinđelić je 14. oktobra zvao Pericu Andrića iz organizacije Srbi na okupu koji ga je uputio na Aleksandra Aleksića, za kog se u izvještaju navodi da je jedan od ekstremnijih članova udruženja "Bratstva Kralja Milutina" iz Šapca.

Sinđelić potom zove nekoga da pomogne Žuržiću oko registracije vozila jer treba da ode dalje da nešto osmotri, ali mu ovaj govori da ne može jer nije u Boru.

Zatim zove Aleksića koji mu je rekao gdje se nalaze i on im poručuje da će doći do njih.

Sinđelić je ponovo potom pozvao Žuržića i pričaju o sastanku sa NN ženskom osobom "koja ima ekipu dolje" i da treba zajedno da se sastanu sa njom, ali mu je Sinđelić rekao da ne može tog dana.

Razgovarao je i ugovorio i sastanak sa Nemanjom Ristićem iz "Zavetnika".

9:12 Zabilježen je razgovor od 13. oktobra kada je Sinđelića pozvao Janko Žuržić koji ga je pitao da li je kupio još jednu pticu, a ovaj mu odgovora da nije i da je kupio samo još jednog tigra.

9:05 Čitaju se rezultati mjera tajnog nadzora od 28. oktobra koje je naredio sud u Šapcu, a pod kojima je bio Saša Sinđelić.

U izvještaju se navodi da se Sinđelić kretao kroz više gradova u Srbiji i na Kosovu, te da je pod mjerama nadzora zbog sumnje u izazivanje vjerske i nacionalne mržnje. Ističe se da je Sinđelić osnivač desničarske organizacije "Srpski vukovi".

Praćen je u periodu od 13. oktobra do 28. oktobra.

Pred vijećem Vijećem Višeg suda u Podgorici danas se nastavlja suđenje u slučaju "Državni udar".

Na jučerašnjem suđenju svjedok, bivši operativac CIA, Brajan Skot, odbio je da svjedoči u postupku.

Pred vijećem sutkinje za krivično djelo odgovaraju ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kojima se sudi u odsustvu kao i srpskim državljanima Nemanji Ristiću i Predragu Bogićeviću.

Na optuženičkoj klupi su Bratislav Dikić, lideri Demokratskog fronta Milan Knežević i Andrija Mandić i Mandićev vozač Mihailo Čađenović.

Optužnicom su obuhvaćeni i srpske državljanke Kristina Hristić i Branka Milić, koje se brane sa slobode, kao i njihovi sunarodnici - Srboljub Đorđević, Dragan Maksić, Milan Dušić koji su u pritvoru.

Nastavak suđenja je zakazan za devet časova.

Bonus video: