Sjednica u Apelacionom sudu o ubistvu Slavoljuba Šćekića

Sudija izvjestilac u ovom predmetu je Zoran Smolović, sudija Apelacionog suda
61 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2011. 17:43h

U Apelacionom sudu Crne Gore za 29. decembar zakazana je sjednica vijeća na kojoj će se raspravljati po žalbama tužioca i advokata odbrane na prvostepenu presudu za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića.

Sudija izvjestilac u ovom predmetu je Zoran Smolović, sudija Apelacionog suda.

U ponovljenom sudskom postupku, četvorica optuženih za ubistvo policijskog funkcionera MUP-a Crne Gore Slavoljuba Šćekića, pokušaj reketiranja suvlasnika hotela “Splendid” Žarka Radulovića i izazivanje opšte opasnosti u produženom trajanju odnosno podmetanje eksplozivnih naprava na hotel u izgradnji “Splendid”, osuđeni su na 120 godina zatvora, a prvostepenu presudu je izreklo specijalizovano vijeće sudije Slavke Vukčević u Višem sudu u Podgorici.

Zbog podstrekavanja na ubistvo inspektora Šćekića, okrivljeni Saša Boreta i Ljubo Bigović osuđeni su na po 30 godina zatvora, dok su zbog ubistva inspektora, okrivljeni Ljubo Vujadinović i Milan Čila Šćekića, takođe osuđeni na po 30 godina zatvora.

Milan Šćekić Čila

Alan Kožar je zbog pokušaja reketiranja Žarka Radulovića i podmetanja ekspolozivnih naprava osuđen na jedinstvenu kaznu od šest godina i 10 mjeseci zatvora.

Oslobođeni u nedostatku dokaza

Saša Boreta, Ljubo Bigović, Alan Kožar, Ljubo Vujadinović, Milan Šćekić, Vuk Vulević, Goran Živković, Dušanka Vujović, Radoslav Vulević i Danica Vuković, u nedostatku dokaza oslobođeni su od optužbe da su da su počinili krivično djelo zločinačko udruživanje na organizovan način.

Boreta, Bigović, Vujadinović, Danica Vuković, Živković i Radoslav Vulević oslobođeni su za falsifikovanje isprave. Boreta je oslobođen i zbog utaje poreza. Milan Šćekić je oslobođen je optužbe za nedozvoljeno držanje oružja i eksplozivnih materija. Boreta i Bigović su oslobođeni optužbe da su počinili krivično djelo izazivanje opšte opasnosti.

"Dokazano je da su Boreta i Bigović, nakon što je uhapšen Kožar, osumnjičen za podmetanje eksplozija na hotel "Splendid", plašeći se da bi mogao da prizna izvršenje krivčnih djela i samim tim otkrije njih kao izvršioce, odlučili da prekinu policijsku istragu koja je očigledno vodila u njihovom pravcu, a ovom istragom je rukovodio inspektor Slavoljub Šćekić. Okrivljeni Saša Boreta i Ljubo Bigović su zbog toga platili optužene Ljuba Vujadinovć i Milana Šćekić da ga ubiju", rekla je sudija u obrazloženju presude u maju ove godine.

U obrazloženju presude sudija Vukčević je kazala da je nesumnjivo utvrđeno da su na objektu hotela "Splendid", koji je bio u izgradnji, dogodile tri eksplozije, 09. i 21. juna, te 11. jula 2005. godine oko 23,00 časova, da je prilikom aktiviranja eksploziva u trećem napadu, napadači pucali iz više vrsta oružja. U sva tri navrata pričinjena je materijalna šteta na hotelu "Splendid" u iznosu od 152.715.10 eura.

Galerija

Bonus video: