"Leksikon YU mitologije" u CNP-u

Prije crnogorske premijere, ova regionalna koprodukcija prvi put je izvedena u septembru ove godine u Ljubljani
0 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2011. 17:23h

Premijera predstave “Leksikon YU mitologije” u režiji Olivera Frljića, biće izvedena u utorak 6. decembra u 20 sati na Velikoj sceni Crnogorskog narodnog pozorišta.

Prije crnogorske premijere, ova regionalna koprodukcija prvi put je izvedena u septembru ove godine u Ljubljani, kada je otvorila 18. Ex Ponto, a 2. decembra premijerno je vidjela publika u Hrvatskoj – u Istarskom narodnom kazalištu u Puli.

Dramaturg predstave je Jasna Žmak, koreograf Rosana Hribar, scenograf Borut Bučinel, kostimograf Sandra Dekanić, muziku potpisuje „Foltin“ (Branislav Nikolov, Pece Trajkovski, Goce Jovanoski, Marjan Stančić), producent je Damir Domitrovič.

Šta danas predstavlja Jugoslavija u sjećanjima onih koji su živjeli u njoj

U predstavi igraju: Miha Nemec, Maja Nemec, Joana Popovska, Bajrush Mjaku, Gresa Pallaska, Mišo Obradović, Helena Minić i Ljuma Penov.

Šta danas predstavlja Jugoslavija u sjećanjima onih koji su živjeli u njoj, i koliko i šta znaju o Jugoslaviji moderne generacije koje su rođene nakon njenog raspada? Ova dva pitanja ključna su za formu predstave koja je nastala na osnovu “Leksikona YU mitologije”.

Brisanje kolektivnog sjećanja

Prvobitno, autori su posmatrali temu iz političke perspektive, odnosno u kojoj mjeri su razne politike uspjele da izbrišu kolektivno sjećanje, i paralelno stvaraju nove nacionalne identitete.

Predstava ima formu kviza, koji umjesto da pruži sveobuhvatan i konzistentan korpus objektivne istine, otkriva ove paralelne istorije

U procesu stvaranja predstave, predmet pažnje je proširen. S obzirom na to da se “Leksikon” bavi i fenomenom jugoslovenske popularne kulture, autori su „pozajmili“ savremeni način mitologizacije kroz strategiju trača.

Oni su izmislili paralelne alternativne biografije pojedinih javnih ličnosti, koje podrivaju stereotipe i način na koji se pamte ljudi koji su odredili jugoslovensku kulturnu sferu.

Predstava ima formu kviza, koji umjesto da pruži sveobuhvatan i konzistentan korpus objektivne istine, otkriva ove paralelne istorije koje nijesu uključene u zvaničnu istoriografiju.

Dovoljno prostora za razgovor

U isto vrijeme forma kviza je izuzetno teatrabilna i ostavlja dovoljno prostora za razgovor, ne samo o Jugoslaviji i konceptima koji su izgradili njen kulturni identitet, već, takođe, i o pozorištu kao mediju i načinu na koji se pozorište danas, kada je usvojilo i reinterpretira gotovo sve medijske formate, može odnositi prema svojoj poziciji na izmijenjenoj medijskoj sceni.

Izvršni producent „Leksikona YU mitologije“ je NETA (Nova evropska teatarska akcija), a koproducenti teatri i festivali iz 6 zemalja

„Leksikon YU mitologije“ biće izveden na sceni CNP-a i u srijedu, 7. decembra. Nakon Podgorice, predstava će biti izvedena u Prištini 9. decembra u Nacionalnom pozorištu Kosova.

Izvršni producent „Leksikona YU mitologije“ je NETA (Nova evropska teatarska akcija), a koproducenti teatri i festivali iz 6 zemalja: Crnogorsko narodno pozorište, Festival Ex Ponto iz Ljubljane, Istarsko narodno pozorište iz Pule, Teatar Kombetar i Kosoves iz Prištine, Mali dramski teatar iz Bitolja i Kulturanova iz Novog Sada.

Bonus video: