Je li 18 eura dovoljno da se zadovolji glad za kulturom?

Koliko novca je potrebno izdvojiti, iz brižljivo planiranog budžeta, za odlazak, samo jednom mjesečno, u pozorište, bioskop, na koncert, za knjigu...
0 komentar(a)
Knjižara, Foto: Vesko Belojević
Knjižara, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 04.12.2011. 12:34h

Ako uzmemo u obzir da je ukupna vrijednost minimalne potrošačke korpe u Crnoj Gori za oktobar 2011. iznosila 770 eura, a prosječna zarada 477 eura, postavlja se pitanje koliko se izdvaja za kulturnu potrošačku korpu? Odgovor je precizan 18,8 eura.

Prema istraživanjima Monstata, jednoj četvoročlanoj porodici u Crnoj Gori toliko treba da zadovolji potrebe za rekreacijom i kulturom.

Svakako, “tu finansijsku konstrukciju” ne može zatvoriti suma od 18 predviđenih eura, ni kada iz kombinacije ispadne poželjna rekreaci

Koliko je kultura luksuz i koliko porodica može sebi da je priušti? Koliko novca je potrebno izdvojiti, iz brižljivo planiranog budžeta, za odlazak, samo jednom mjesečno, u pozorište, bioskop, na koncert, za knjigu...

Svakako, “tu finansijsku konstrukciju” ne može zatvoriti suma od 18 predviđenih eura, ni kada iz kombinacije ispadne poželjna rekreacija.

Odlaskom u pozorište (od pet do 7 eura), u bioskop (od 3 do 5 eura), kupovinom omiljene knjige (prosjek osam eura), ozbiljno se narušava “mjesečni budžet”.

Jeftinija kućna varijanta

Postoji uvijek ona druga solucija kada su filmovi u pitanju. Kupite DVD prije bioskopske premijere i u blagodetima svog doma uživajte u lošim prevodima i još gorem snimku.

Uvijek vam ostaju dostupna likovna dešavanja. Izložbe u gradskim galerijama ne zahtijevaju materijalna odricanja.

Premijere su uvijek rezervisane za “elitu”. Uvijek postoji mogućnost da pozajmite knjigu, onu s “podvučenim redovima”, iz biblioteke ili ako je nema, možete svakodnevno da se odšetate do knjižare, eto i rekreacije, i polako čitate omiljene pisce. Slične kalkulacije su moguće i sa aktuelnim časopisima.

Uvijek vam ostaju dostupna likovna dešavanja. Izložbe u gradskim galerijama ne zahtijevaju materijalna odricanja. Postavke u muzejima izmamiće skromni euro ili za one najmlađe pola te sume.

Da, u muzej možete da se odšetate (uvijek razmišljajte o rekreaciji) 18 puta mjesečno, ili da kupite tri karte za “Holivud” (Cinaplex), ili da priuštite sebi dvije knjige (ako se uzme prosječna cijena), ili da odete tri puta u pozorište, ili da uplatite polumjeseču članarinu u nekom fitnes centru i zaboravite na kulturu.

Bonus video: