Slađana Perunović: Pola sata vježbi za zdravlje

Uvijek se pridržava principa zdravog stila života, i fizički je aktivna, vodi računa o pravilnoj ishrani, oporavku, disciplini u radu i odmoru.
160 pregleda 0 komentar(a)
Slađana Perunović, Foto: Luka Zeković
Slađana Perunović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.12.2011. 14:58h

Samo mjesec nakon porođaja, naša atletičarka Slađana Perunović je počela ponovo da trenira i uspješno se vrati na sportski teren i kaže kako je zbog toga posebno ponosna na sebe: uspjela je da se voljom i snagom karaktera, vrati u top – formu.

Sličan osjećaj, priča, imala je i kada je, na nedavno održanom podgoričkom maratonu, u posljednjih 3 km, vidjela da je blizu norme, dala sve od sebe i postigla rezultat.

Za atletiku navodi kako je riječ o jednom od najzdravijih sportova.

“Primjer su atletski veterani koji se u poznim godinama bave atletikom i samim tim produžavaju svoj vijek”, priča Slađana.

Govoreći o zdravstvenim prednostima tog sporta, Slađana kaže kako se trčanje preporučuje i ljudima koji imaju problema sa kardiovaskularnim sistemom i u tome vidi prednost bavljenja atletikom.

Napominje kako se uvijek pridržava principa zdravog stila života, te je fizički aktivna, vodi računa o pravilnoj ishrani, oporavku, disciplini u radu i odmoru.

“Nikada ne odstupam od tih navika. Ako se to desi, gledam da to bude u minimalnim okvirima”, kaže višestruka prvakinja Crne Gore.

Smatra kako kod nas nije dovoljno razvijena svijest o značaju fizičke aktivnosti.

“ Ali, svakim danom je sve više rekreativaca koju su uvidjeli da je to najbolji način za zdrav i dug život”, priča ona.

20 dana pauze za godinu

Trenira dva puta dnevno, a pauzira jedino ako je previše umorna ili zbog putovanja.

Tokom godine ima svega oko 20 dana pauze.

“Zdravo se hranim, jer to zahtijeva moja aktivnost. Ako to ne poštujem, nema uspjeha. Zbog velike fizičke aktivnosti nemam problema sa kilažom. Najviše koristim energetski jaku hranu. Posebno izbjegavam koncentrovanu hranu”, kaže Slađana.

Za ljude koji imaju problema s kilažom, Perunović napominje kako je važno da budu fizički što aktivniji i da ta aktivnost traje više od pola sata, jer tek nakon pola sata počinjemo da uzimamo energiju iz masti, a do tada se isključivo koristi energija iz šećera.

Vodi se parolom “u zdravom tijelu, zdrav duh”, jer, kako kaže, ako ste fizički aktivni sigurno ste zdraviji i lakše prebrodite prepreke i stresove ako dođe do njih.

Atletičarka Slađana Perunović je prva u istoriji crnogorske atletike koja je ispunila olimpijsku normu u maratonu i učestvovaće na Olimpijskim igrama iduće godine u Londonu.

Bonus video: