Naučnici na tragu da otkriju zašto žene glume orgazam

Istraživanje sprovedeno na univerzitetu Kolumbija pokazalo je da je glumljenje orgazma usko povezano sa ženskom nesigurnošću u budućnost veze
0 komentar(a)
orgazam, Foto: Shutterstock.com
orgazam, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 02.12.2011. 21:06h

Naučnici su uspjeli da utvrde čemu služi muški orgazam - da natjera mužjake na parenje, ali još nisu u stanju da otkriju funkciju žensko orgazma, ali zato vjeruju da su blizu odgovoru zašto neke pripadnice ljepšeg pola, s vremena na vrijeme, odglume vrhunac.

Do sada se vjerovalo da žene glume orgazam kako bi zaštitile muški ego od razočarenja kod neuspjeha da pruži zadovoljstvo, ali naučnici smatraju da nije posrijedi čuvanje obraza muškarca nego strah od budućnosti, piše SocialHype.

Istraživanje sprovedeno na univerzitetu Kolumbija pokazalo je da je glumljenje orgazma usko povezano sa ženskom nesigurnošću u budućnost veze. Drugim riječima, što su ženine sumnje jače da će njen partner biti nevjeran, to ona češće poseže za glumom prilikom intimnog odnosa.

Ali, kako naučnici još nisu otkrili samu fizičku svrhu ženskog orgazma ovo istraživanje je još samo jedno u nizu koje pokušava da raskrinka misteriju ženskog sladostrašća.

"Glumljenje orgazma može da bude dio šire strategije kojom žena želi da zadrži svoj intiman odnos", objašnjava Dr Farnaz Kaighobadi, koji je vodio istraživanje.

Takvo objašnjenje Dr. Kaighobadija sugeriše da je ženski orgazam prilagođavanje evolucijsko prilagođavanje koje omogućava izbor partnera sa kvalitetnim genima, a sam vrhunac prilikom seksualnog odnosa je potvrda njegove superiornosti nad ostalim muškarcima.

Naučnici smatraju da je vremenom ženski orgazam postao svojevrsan signal muškarcu da je baš on odabran za partnera, što je na kraju možda dovelo do sklonosti lažnim orgazmima.

Bonus video: