Advokati Kalića najavili ustavnu žalbu

Kao garancija ponuđene su dvije kuće, oca Amine Kalić i njenog rođaka, čija je tržišna vrijednost oko 350.000 eura i 100.000 eura u kešu
199 pregleda 0 komentar(a)
Amina Kalić, privođenje, Foto: Beća Čoković
Amina Kalić, privođenje, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 02.12.2011. 15:46h

Povodom odluke Vijeća Višeg suda u Bijelom Polju, u predmetu protiv okrivljenog Safeta Kalića, Mersudina Kalića i Amine Kalić, da odbije žalbu branilaca protiv rješenja o privremenom oduzimanju imovine, te ukidanja pritvora Mersudina Kalića i Amine Kalić, danas su se javnosti obratili Dragoljub Đukanović i Velibor Marković, advokati porodice.

"U roku od 10 dana biće uložena žalba protiv rješenja kojim se odbija žalba na ukidanje protivora Amine Kalić i protiv rješenja o oduzimanju pokretne i nepokretne imovine porodice Kalić. Porodici Kalić je oduzeta sva pokretna i nepokretna imovina, čak i nekih bliskih rođaka.

Ponavljam žalbe će biti napisane u najkraćem mogućem roku i Ustavni sud će imati pune ruke posla.

Trajanje pritvora protiv okrivljene Amine Kalić, majke četvoro djece u rasponu starosti od tri do devet godina, je nezakonito i krše se Međunarodna konvencija o pravima majke, konvencija o zaštiti maloljetne djece i preporuka Savjeta Evrope prema kojoj protivor ne treba određivati.

Kao garancija ponuđene su dvije kuće, oca Amine Kalić i njenog rođaka, čija je tržišna vrijednost oko 350.000 eura i 100.000 eura u kešu. Ni to nije pomoglo, iako ne postoji opasnost od bjekstva Amine Kalić jer je nemoguće da bi majka četvore djece pobjegla sama.

Postoje druge mjere kojima se može obezbijediti prisustvo optužene, tako što će joj se odrediti nadzor i oduzeti putne isprave. U ovom slučaju se radi o grubom kršenju međunarodnih konvencija, kršenju prava majki i maloljetne djece.

Činjenica je da se u ovom trenutku četvoro maloljetne djece nalaze bez roditeljskog nadzora. Jedan roditelj je nedostupan državnim organima, a drugi se nalazi u pritvoru", rekao je prisutnim novinarima Dragoljub Đukanović, advokat porodice Kalić.

Bonus video: