Njega kose u hladnim danima

Folna kisjelina se nalazi u orasima, lješnicima, kvascu i soji, a gvožđe ćete naći u tamnozelenom povrću i crvenom mesu. Cinka ima u integralnom pirinču, sočivu, pšenici i bademima.
0 komentar(a)
Ažurirano: 02.12.2011. 13:57h

Jedan od najlJepših ukrasa na ženi je kosa. Ona mora da bude zdrava i nJegovana. U zimskom periodu kosi treba posvetiti posebnu pažnju. Poslušajte naše savjete.

Njegujte svoju kosu

Ako imate suvu i lomljivu kosu, upotrebljavajte šampone i regeneratore sa vitaminima. Oni štite i njeguju suvu i ispucalu kosu. Šamponi koji sadrže veliku količinu silikona su dobri, ali samo na početku tretmana. Isušivanje kose možete da spriječite tako što će te izbjegavati upotrebu figara, pegle za ispravljanje kose i drugih aparata koji emituju toplotu.

Kada koristite ove aparate, obavezno nanesite i preparat za njegu kose. Ako je vaša kosa kovrdžava, koristite serum namijenjen kovrdžavoj kosi koji će spriječiti sušenje kose, njeno mršenje i pucanje.

Hrana za zdravu i sjajnu kosu

Da biste svojoj kosi obezbijedili sve hranljive sastojke uzimajte vitamine i minerale, a posebno gvožđe, vitamin B12, cink i folnu kisjelinu. Vitamina B12 ima i u proizvodima od soje, cerealijama, kvascu. Folna kisjelina se nalazi u orasima, lješnicima, kvascu i soji, a gvožđe ćete naći u tamnozelenom povrću i crvenom mesu. Cinka ima u integralnom pirinču, sočivu, pšenici i bademima.

Kosa nastaje u džepu folikula koji je stimulisan papilom, tkivom u bazi folikula. Sama dlaka nije živo tkivo i sastoji se od proteina koji se zove keratin. Sjaj kose zavisi od lojne žlijezde koja je smještena ispod skalpa, a boja zavisi od hemijske supstance melalina. Čak i osobe sa alopecijom nikad nijesu potpuno bez kose, već je ona toliko tanka i kratka da je gotovo nevidljiva jer je došlo stezanja folikula.

Metode za jačanje kose

Za zdravu kosu i njen rast izuzetno je važna prokrvljenost folikula dlake. Ojačajte svoju kosu na sljedeći način:

Lezite tako da vam glava visi na dolje, bar dva puta dnevno. Na ovaj način možete poboljšati dotok krvi i ubrzati rast kose.

Nježno masirajte glavu uljem od jojobe. Redovno provetravajte prostorije kako biste stimulisali folikule kose.

Vježbama možete ojačati kosu. Vježbe pospješuju dotok krvi u srce, a njegov ubrzani rad čini da više krvi dospe u folikul dlake.

Umirite kosu

Ukoliko vam je kosa često naelektrisana, nemojte nositi kape i šalove od sintetike. Oni povećavaju elektricitet kada dođu u dodir sa kosom, jer sintetička vlakna stvaraju veliko naelektrisanje između pramenova.

Koristite četku od prirodne dlake i redovno je čistite i perite. Takođe, pravilan izbor preparata za njegu je važan. Kosu perite šamponima namijenjenim naelektrisanoj kosi i ona će biti svilenkasta.

Bonus video: