Mladi Dikens je bio tako zabavan...a onda je poludio

Pisac kojeg su voljeli, ali i kritikovali brojni, sudeći po najavama, neće dobiti samo protokolarnu proslavu jer su se u organizaciju uključile brojne britanske institucije
0 komentar(a)
čarls dikens, Foto: Ibtimes.com
čarls dikens, Foto: Ibtimes.com
Ažurirano: 02.12.2011. 09:22h

Njegovo ime nerazdvojivo je od smoga i slamova viktorijanskog Londona, ali je Dikens iznad svega pisac svijeta. Zaslužuje da se pamti kao jednog od najvećih pripovjedača, zabavljača i filantropa.

Uskoro će biti obilježena proslava 200. godina rođenja engleskoga pisca Čarlsa Dikensa (1812 - 1870).

Novi filmovi

Pisac kojeg su voljeli, ali i kritikovali brojni, sudeći po najavama, neće dobiti samoprotokolarnu proslavu jer su se u organizaciju uključile brojne britanske institucije, a “British Council” je zadužen za organizaciju performansa, debata, izložbe, simpozijuma, festivala, filmskih ciklusa u čak 50 zemalja svijeta.

Moralna vertikala u privatnom životu ipak nije bio, pa je tako svoju suprugu, majku njihovo desetoro djece napustio nakon 20 godina braka

Proslava je već počela prvim izložbama, a nedavno su objavljene i dvije nove nove biografije posvećene najpopularnijem piscu viktorijanskog doba: “Becoming Dickens” Roberta Daglasa-Ferhursta, te “Charles Dickens: A Life” Kler Tomalin, autorice koja se proslavila biografijama Džejn Ostin, Tomasa Hardija i Samjuela Pepisa.

Počeo u novinama

Priča Dikensovog života dobro je poznata. Dijete u mnogočlanoj prodoci, s 11 godina radio je u fabrici jer mu je otac dospio u dužnički zatvor, pa je mali Čarls s mizernim nadnicama pokušao da olakša sudbinu majci koja je ostala sama s osmoro djece.

Nakon očevog izlaska iz zatvora se vraća u školu, a uspomene na taj period nisu bile ružičaste. Kada je savladao stenografski zanat, mladi Dikens se zapošljava u advokatskoj kancelariji te uporedo radi kao reporter.

Nije posao biografa da opraštaju onima o kojima piše, njihov je zadatak da pokušaju da shvate i objasne, rekla je Tomalin

Manijakalno je radio

Uslijedilo je - ni manje ni više nego 16 djela: “Oliver”, “Nicholas Nickleby”, “David Copperfild”, “Velika očekivanja”, “Božićna priča”... a njegova slava bila je tolika da je tokom gostovanja u SAD-u samo red za karte bio dugačak gotovo kilometar i po.

Manijakalno je radio i pisao, odazivajući se svim pozivima, spreman na sve kako bi izbjegao siromaštvo, ali paralelno je bio i angažovani borac za siromašne i potlačene.

Moralna vertikala u privatnom životu ipak nije bio, pa je tako svoju suprugu, majku njihovo desetoro djece napustio nakon 20 godina braka - zbog mlade glumice Neli Ternan. Razlaz nije bio gospodski, suprugu Ketrin Dikens je okrutno odbacio, ponižavao, djeci zabranjivao konatakte s njom.

Smrt od srčanog udara u 58. godini

Dvije nove biografije bave se različitim aspektima piščevog života. Daglas-Ferhurst analizira razdoblje do izlaska “Olivera Twista”, odnosno do piščeve 27. godine, a svog junaka tretira kao “središnju i najekscentričniju figuru svog doba”, pokušavajući da dgovori na pitanje što je Dikens mogao da postane, što je sve zanemario kad se odlučio za karijeru pisca, a ne onu glumca, službenika, upravnika ili novinara.

Kler Tomalin u svojoj knjizi pokušava da odgovori na pitanje “ko je Dikens bio”, analizirajući razdoblje od rada u fabrici do sahrane u Vestminster -Abeju.

U njoj je opisano i loše staranje, prevare, maratonske turneje, grčevita borba za održavanjem na površini, smrt od srčanog udara u 58. godini. Dobar čovjek, loš čovjek, smatra Tomalin, nisu kategorije koje bi trebalo da analiziraju biografi.

"Pisci znaju loše da se ponašaju. Svi ljudi znaju loše da se ponašaju. Mladi Dikens je bio tako zabavan, tako živ, pun samopouzdanja, velikog kapaciteta za prijateljstvo i posao. I, istina, onda je poludio. Ljudima se to događa u nekim godinama... Nije posao biografa da opraštaju onima o kojima piše, njihov je zadatak da pokušaju da shvate i objasne", rekla je Tomalin.

Bonus video: