Šta su sve kupovali Fric i Samardžić

U optužnici specijalne tužiteljke Đurđine Ivanović protiv Duška Šarića i Jovice Lončara, navode se brojni djelovi iz finansijske istrage, koji se odnose i na ubijenog Dudića
477 pregleda 0 komentar(a)
Dragan Dudić, ubistvo, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dragan Dudić, ubistvo, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 02.12.2011. 09:59h

Kumovi i poslovni partneri Smiljan Samardžić i ubijeni Dragan Dudić Fric, čija su djeca uhapšena u Atini pod sumnjom da su prali narko novac, bili su zajedno vlasnici firme “Bastion comerc”, koja je ozbiljno širila biznis i imperiju u Kotoru.

Prvi put se njihova imena u javnosti pominju u ljeto 2000. godine kada su bili ljuti na gradsku opštinu jer je odugovlačila izdavanje dozvole za gradnju bombonjera - kafeterije na Trgu od oružja, po uzoru na slične koje su vidjeli u Grčkoj.

Naredne godine kupuju Luku Risan, a 2005. godine osnivaju firmu “Trecom”, čiji je prvi osnivač i vlasnik Rodoljub Radulović, koji je još 1989. godine dogovorio strateško partnerstvo sa Opštinom Kotor.

Upravo te godine, Dudićev brod u njegovoj Luci Risan po nalogu DEA biva danima opkoljen crnogorskim specijalcima i roniocima, koji su specijalnim sondama tražili drogu u drugom teretu.

Iako je pošiljka bila danima sumnjiva, navodno, ništa nije nađeno i ta je istraga zaključena.

Iako je pošiljka u Luci Risan bila danima sumnjiva, navodno, ništa nije nađeno i ta je istraga zaključena

U naredne dvije godine Dudić i Samardžić sa opštinskim vlastima vode bitku oko produženja zakupa za sedam ekskluzivnih lokacija u Kotoru, a početkom 2008. godine na prijedlog gradonačelnice Marije Ćatović, kompaniji “Trecom” produžen je zakup na još 35 godina.

Za taj zakup čak uplaćuju unaprijed novac.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: