Kronenberg: Ako ne vjerujete u boga, ne vjerujete ni u đavola

Njegov novi film počeo je da se prikazuje u bioskopima. Zasniva se na odnosu između Sigmunda Frojda i Karla Junga
123 pregleda 0 komentar(a)
dejvid kronenberg, Foto: Drnorth.wordpress.com
dejvid kronenberg, Foto: Drnorth.wordpress.com
Ažurirano: 02.12.2011. 08:15h

Dejvid Kronenberg, u čijem je novom filmu “A Dangerous Method” glavna tema rađanje psihoanalize, do sada nije posjetio psihijatra.

“Ja sam najnormalnije ljudsko biće koje ćete ikada upoznati. Ponekad se našalim kako nisam išao na analize jer nemam problema”, kaže on kroz osmijeh.

To nije slučaj sa mnogim likovima iz filma, koji su oličenje seksualne perverzije i bizarnih transformacija tijela.

Kanadski režiser, star 68 godina, deklarisao se kao ateista i insistira na tome da nije namučena duša.

"Poznajem jednog veoma dobrog kanadskog pisca koji je rekao da ga je Frojdova psihoanaliza spriječila da izvrši samoubistvo"

Kronenberg, čija je kosa prošarana sijedim pramenovima, na sebi je tokom razgovora za Bloomberg imao kariranu majicu, farmerke i crne čizme. Njegov novi film počeo je da se prikazuje u bioskopima. Zasniva se na odnosu između Sigmunda Frojda (Vigo Mortensen), oca psihoanalize i njegovog štićenika Karla Junga (Majkl Fasbender).

Do razlaza između njih dolazi kada Frojd sazna za Jungovu aferu sa pacijentkinjom Sabinom Špilrajn, mladom Ruskinjom (Kira Najtli) koja će kasnije i sama postati istaknuti terapeut.

Da li je ta afera glavni uzrok njihovog razlaza?

- Ne, taj odnos je bio mnogo dublji. Frojd je vjerovao u stvarnost ljudskog tijela, dok je Jung više bio religijski vođa. Želio je transcedentnost tijela i da duhovno rehabilituje pacijente.

Šta je Frojda učinilo revolucionarnom figurom?

- Živio je u doba velike represije, kada se tijelo i njegove funkcije nisu spominjali. Frojd je počeo da priča o stvarima koje su bile tabu, a za koje je čuo od svojih pacijenata, kao što su incest, zlostavljanje djece i ženska seksualnost. A to nije bilo prihvaćeno u tom vremenu.

Da li vjerujete u psihoterapiju?

- Nikada je nisam probao, ali očigledno nekim ljudima pomaže. Poznajem jednog veoma dobrog kanadskog pisca koji je rekao da ga je Frojdova psihoanaliza spriječila da izvrši samoubistvo.

Insekti igraju glavnu ulogu u nekoliko vaših filmova. Zašto ste uvijek bili fascinirani njima?

- Nije baš kao da ih držim kao ljubimce i da gmižu svuda po meni. Stvar je u tome da kad vidim leptira ili skakavca pomislim kako su to zadivljujuća stvorenja. Drugačija je ljubav prema, recimo mački.

Imali ste priliku da režirate visokobudžetne holivudske filmove, kao što su “Totalni opoziv” i “Povratak Džedaja”. Zašto se to nikada nije desilo?

- Pokušao sam da se rasprodam, ali to nikada nije uspjelo. Potrošio sam godinu dana na 'Totalni opoziv' i napisao 12 nacrta scenarija, ali nikada nisam to završio zbog čudnih nesporazuma.

Vaš sljedeći film “Cosmopolis” baziran je na romanu o milionerskom investitoru koji se u svojoj limuzini vozi kroz Menhetn. Ne zvuči veoma bioskopski, pa u čemu je atrakcija?

- U pravu ste, nema insekata i samo je malo nasilja. Ali je to priča koja zvuči lijepo. I samo zato što je puno stvari smješteno u limuzini, ne mora da znači da je dosadno. 'Lebanon' se odvija u izraelskom tenku, a 'Das Boot' u podmornici.

Glavni glumac u “Cosmopolisu” je Robert Patinson iz “Sumrak sage”. Mislite da može da pobjegne od svoje uloge vampira?

- On je odličan glumac, što će vam biti jasno kada odgledate film. Svaki režiser koji se bude zagledao u njega, tražeći njegove talente, vidjeće da on umije dosta toga.

Vaš sin, Brendon trenutno režira svoj prvi film. Da li ste iznenađeni što je krenuo vašim stopama?

- Ne baš. Bio je na filmskim setovima još kao beba i veoma je dobar pisac. Tako da je za njega pravljenje filmova sasvim normalno. U Holivudu to niko ne bi smatrao neobičnim, ali je u Kanadi to krupna stvar.

„Ja sam najnormalnije ljudsko biće koje ćete ikada upoznati. Ponekad se našalim kako nisam išao na analize jer nemam problema”, kaže slavni reditelj.

Bonus video: