Prva i Hipo nisu prijavile Šarićeve transkacije

Predstavnik Centralne banke Darko Bulatović iznio je da u prethodne dvije godine nijesu imali predmet kontrole transakcija novca kod bilo koje banke u Crnoj Gori
77 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.12.2011. 19:10h

Saslušanjem svjedoka predstavnika Uprave za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma i Centralne banke Crne Gore Dubravke Popović i Darka Bulatovića te rukovodioca ekspoziture kriminalističke policije u Pljevljima Miodraga Bujišića, pred specijalnim vijećem bjelopoljskog Višeg sud, kojim predsjedava sudija Šefkija Đešević, nastavljen je glavni pretres optuženim Pljevljacima Dušku M.Šariću (41) i Jovici S.Lončaru (49).

Popovićeva je navela da banke nijesu Upravi za sprečavanje i pranje novca prijavile nijednu sumnjivu transakciju objasnivši da su analitičkom obradom podataka i preko stranih finansijskih obavještajnih službi uočili da u konkretnom slučaju postoje osnovi sumnje da je izvršeno pranje novca, te da su o tome dali detaljne informacije nadležnim organima.

Svjedokinja je takođe navela da je preduzeće "Mat company" počelo da bude predmet interesovanja Uprave od druge polovine 2009. godine

Svjedokinja je takođe navela da je preduzeće "Mat company" počelo da bude predmet interesovanja Uprave od druge polovine 2009. godine, precizirajući to kao početak analize.

Svjedokinja nije mogla da se izjasni na Spahovićevo pitanje "kad su došli podaci od stranih službi u vezi s pranjem novca. Advokat je zahtijevao da ona objasni jesu li domaće službe dostavljale Upravi podatke u vezi s pranjem novca prije nego su dobili podatke od stranih, aludirajući na "Mat company".

"Predmet je inisiran u odjelu za analitičke poslove u Upravi i riječ je o januaru 2010. godine", kazala je Popović, ne mogavši da odgovori je li tog datuma Uprava imala podatke od stranih službi u vezi s pranjem novca.

Nijesu obavještavali Upravu za sprečavanje i pranje novca

Jedan od Šarićevih branilaca, advokat Vladimir Gajić, pitao je svjedokinju da li je i koje mjere Uprava preduzela za sprečavanje pranja novca u vezi sumnjivih transakcija od polovine 2009. godine, a vezano za pravno lice u ovom postupku.

Predstavnik Centralne banke Darko Bulatović iznio je da u prethodne dvije godine nijesu imali predmet kontrole transakcija novca kod bilo koje banke u Crnoj Gori

Na pitanje specijalne tužiteljke Đurđine Ivanović da li su Hipo Alpe Adria banka i Prva banka u toku 2008. i 2009. godine obavjestile Upravu o sumnjivim transakcijama preduzeća "Mat company", svjedokinja je odgovorila "apsolutno ne".

Spahović je reagovao navodeći "da postoje neke stvari koje zadiru u domen vještaka, iako je u konkretnom slučaju riječ o svjedoku", a tužiteljka je kazala da se ne izlazi iz tog domena.

Predstavnik Centralne banke Darko Bulatović iznio je da u prethodne dvije godine nijesu imali predmet kontrole transakcija novca kod bilo koje banke u Crnoj Gori. Svjedok je na pitanje tužiteljke odgovorio da su vršili kontrolu kod Prve banke u vezi s kategorizacijom kredita "Mat company" objasnivši da ta kontrola ima sasvim drugačiji smisao od onog koji se obavlja po zahtjevu Uprave za sprečavanje pranja novca.

Jovica Lončar

Šarić i Lončar se terete da su se udružili u periodu od 24. jula 2006. godine do 27. februara ove da bi putem bankarskog i finansijskog poslovanja prikrili porijeklo novca, za koji su znali da je pribavljen krivičnim djelom "neovlašćene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga" koje je izvršeno na organizovan način u ukupnom iznosu od 21.353.879 eura.

Glavni pretres se nastavlja 14. decembra.

Dokazi stigli iz Milana

Bujišić je svjedočio o tome i kako je došlo do iniciranja za podnošenje krivične prijave protiv Darka Šarića zbog "neovlašćene proizvodnje, držanja i stavljanja u promet opojnih droga".

Bujišić je iznio, da je 15. novembra prošle godine u svojstvu ovlašćenog službenog lica podnio vrhovnom državnom tužiocu prijavu na osnovu podataka dobijenih putem međunarodne policijske saradnje, te da su u prijavi navedeni razlozi i dokazi.

Odgovarajući na pitanje advokata Spahovića svjedok je objasnio da je dobijen dopis od Okružnog suda u Milanu i dokaz sadržan u spisu predmeta, a što je osnov prijave pojasnivši da je spis preveden sa italijanskog. Rekao je da nije ništa provjeravao od onog što je dostavljeno iz Italije "jer za to nije bilo potrebe".

Galerija

Bonus video: