ZAPITAJTE SE

Šta zaista želite od veze?

Sljedeći put kada mislite da ste izabrali pogrešnog partnera, razmislite ponovo. Dobro pogledajte dinamiku odnosa i zapitajte se šta oni znače. Možete da se sjetite ranijih vremena kada ste se osjećali ovako?
67 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.03.2019. 15:26h

Postoji mnogo razloga zašto poželimo da zasnujemo neku vezu, ali pravi razlog skoro nikada nije ono što mi mislimo da jeste. Vjerujemo da dijelimo neke zajedničke stvari sa predmetom naših želja i zato završavamo u vezi.

A onda se desi neki čudan kratki spoj i osjećamo se kao da smo prevareni kad pravi razlozi izbiju na površinu.

Pravi razlog izlazi na površinu tek kada odnos stvori konflikt zato što dublje potrebe nijesu zadovoljene. Drugim riječima, mi ulazimo u vezu očekujući da naš partner ispuni skrivene potrebe i pomogne nam da izliječimo emocionalne rane. Ako se to ne desi, to izaziva konflikt i mi mislimo da smo odabrali pogrešnu osobu. To nije tačno.

Ovo su najčešći pravi razlozi zašto se upuštamo u romantičnu vezu:

Suverenost:

Želimo da naučimo kako da ovladamo sobom. Ako je ovo vaša lekcija, vi ćete privući partnera pored koga možete da izgubite sebe. Vi ćete biti jedna od onih koji ostavljaju na cedilu prijatelje kada su u vezi. Tipično, žene su sklonije ovakvom ponašanju od muškaraca, ali ni muškarci nisu imuni na to. Lekcija, ako je ikada naučite, biće kako da održavate vaš osećaj samostalnosti dok ste u vezi.

Napuštanje / Gubitak povjerenja:

Ove dvije lekcije idu ruku pod ruku. Zbog ranijih napuštanja vi ste izgubili vjeru u ljude koje volite. Napuštanje ne mora da bude ozbiljno, moglo bi biti nešto tako jednostavno kao da vas je majka ostavila da plačete sami u krevetiću dugo vremena. Istina je da se svako od nas se bori sa strahom od napuštanja i poklanjanja povjerenja u izvesnoj mjeri.

Učenje da se osjećate dostojnim ljubavi:

  Ovo je zaista suština razloga zašto ulazimo u vezu. Svako se bori sa ovim u nekom trenutku svog života. Učenje da se osjećamo dostojnim ljubavi je posao koji moramo da obavimo sami sa sobom.

Moramo prvo da naučimo kako sebe da volimo, prije nego što bi drugi u vašem životu mogli da vas vole. Ovo je najveća lekcija za sve. Bez obzira šta se desilo sa vama, bez obzira šta ste uradili ili niste u svom životu, i dalje ste dragocjeno ljudsko biće dostojno velike ljubavi.

Sljedeći put kada mislite da ste izabrali pogrešnog partnera, razmislite ponovo. Dobro pogledajte dinamiku odnosa i zapitajte se šta oni znače. Možete da se sjetite ranijih vremena kada ste se osjećali ovako? Zapitajte se šta je potrebno ili koje potrebe pokušavate da ispunite. Možda će vam uspostavljanje veze i dalje biti izazovno, ali znaćete kako da se izborite sa problemima. Ako mislite da nijeste u stanju da to uradite sami, potražite pomoć terapeuta. Alternativa je ponavljanje nezdravih obrazaca u svakom sljedećem odnosu koji imate. Ponos ili strah nijesu validan razlog da spriječite pravu ljubav.