Ove grickalice su u službi zdravlja

Ukoliko konzumirate orahe, podići ćete nivo dobrog holesterola i smanjiti nivo lošeg.
0 komentar(a)
Ažurirano: 01.12.2011. 14:41h

Zdrave masti, zasićene i nezasićene, kojima su puni orasi, bademi, lješnici i ostali plodovi umanjuju rizik od raka, smanjuju nivo lošeg holesterola, služe za protekciju krvnih sudova i potiču zarastanje rana. Savjetuju se i onima koji se bave napornim fizičkim radom.

Orasi su obavezni

Ukoliko konzumirate orahe, podići ćete nivo dobrog holesterola i smanjiti nivo lošeg. Orasi su puni omega-3 masnih kisjelina koje smanjuju upalne procese, štetne za arterije, dokazala su nova istraživanja. Pomažu i u obnovi slomljenih kostiju. Narezane orahe možete da stavljate u salate, eurokrem i kolače.

Bademi su kalorični ali…

Nova istraživanja pokazala su da specijalna vlakna koja sadrže bademi onesposobljavaju apsorpciju masnoća. Stručnjaci su pokazali da se nakon konzumiranja badema dugo zadržava sitost tako da će želja za jelom biti svedena na minimum.

Od badema se nećete udebljati, bez obzira sto su kalorični. Jedna šaka badema svaki dan daje 40 odsto dnevne potrebe za vitaminom E, savršenim antioksidantom koji je idealna prevencija od Alchajmerove bolesti.

Kikiriki balansira šećer

Kikiriki uopšte ne spada u koštunjave plodove, već u legume, kao grah i grašak. Kikiriki pomaže tijelu da reguliše nivo šećera u krvi.

Pistaći za vid

Naučnici ih preporučuju zato što imaju mnogo vitamina C, karotena, kalijuma, fosfora, gvožđa i kalcijuma. Pistaći su savršene za kosu, vid, kožu, krvne sudove, bubrege i za jačanje imuniteta. Jedite ih kao međuobroke.

Bonus video: