Vrijeme je za DEUS: Mjesec dana kulture u Podgorici

Programski savjet se ove godine fokusirao na obilježavanje jubileja institucija
0 komentar(a)
Ažurirano: 30.11.2011. 16:24h

Decembarska umjetnička scena (DEUS) počinje u četvrtak i trajaće do 29. decembra. Budžet za ovogodišnje dane kulture iznosi oko 40.000 eura, što je značajno manje nego prethodnih godina, kako su rekli organizatori.

Koncepcija DEUS-a je do sada bila promocija podgoričkih umjetnika, kuture, baštine i stvaralaštva, međutim, ove godine je fokus proširen.

Savjet manifestacije je za predstoječih mjesec dana odabrao 26 programa, među kojima je jedini književni događaj, pored promocije knjige za djecu “Slane pjesme” Dejana Đonovića, veče sa Vesnom Dedić i predstavljanjem njenog djela “Sunce meni, sunce tebi”.

VIše muzike, likovna umjetnost najzastupljenija

Muzički segment je nešto bogatiji, pa će podgorička publika moći da čuje etno grupu “Zora” i klavirski duo “ Aperto”, te koncerte učenika muzičkih škola “Vasa Pavić” i “Andre Navara” i ansambla KUD “Budo Tomović”.

Likovna umjetnost je ove godine najzastupljenija, pa u okviru DEUSAbiti promovisana monografija ”Kulturna baština Podgorice”, a najavljena je i retrospektiva Aleksandra Ace Prijića kojom će se obilježiti 50 godina postojanja Moderne galerije, izložbu fotografa iz Sarajeva Davida Kapona, i podgoričkog fotografa Srećka Tadića. U okviru DEUS-a biće otvorena izložba “Tito i Tuč” jednog od prvih i najboljih crnogorskih fotoreportera Miodraga Ilića Tuča.

Pet večeri će biti posvećeno crnogorskim filmskim koprodukcijama, a biće upriličeno i veče filmova poznatog crnogorskog dokumentariste Vladimira Perovića, a Gradsko pozorište će obilježiti 60. godina postojanja.

Proslava Jubileja

Programski savjet se ove godine fokusirao na obilježavanje jubileja institucija. Namjera DEUS-a je da se ”u skladu sa redukovanim budžetskim sredstvima koji iznose od 30 do 40 hiljada eura, prikažu što raznovrsniji i kvalitetniji programi”, rekla je na pres konferenciji sekretar sekreatarijata za kulturu i sport Žana Filipović.

“Trudili smo se da budu zastupljeni svi vidovi umjetnosti u okviru manifestacije, pa smo u program uvrstili sve one sadržaje koji predstavljaju kvalitet iz domena pozorišne, likovne, filmske, književne, muzičke i multi medijalne forme. Ove godine u okviru manifestacije imamo neke projekte koji su za nas prioritetni, prije svega obilježavanje jubileja Gradskog pozorišta”, rekla je ona.

I daje bez matične scene, Gradsko pozorište će obnovljenom predstavom “Lukrecija iliti Ždero” obilježiti 60. rođentan.

"Premijera predstave će biti 16.decembra u Velikoj sali KIC- a. U projektu igra veliki broj glumaca i igrača, a pored glumaca Gradskog pozorišta predstaviće se cijela jedna mlada generacija studenata Dramskih umjetnosti” kazala je direktorica Gradskog pozorišta Dubravka Drakić.

Značajan jubilej Moderne galerije će biti obilježen 22. decembra retrospektivnom izložbom Ace Prijića, koji je bio dugogodišnji direktor Moderne galerije i njen utemeljivač.

“Likovna publika će biti u prilici da vidi izbor djela koja predstavljaju presjek njegovog dugogodišnjeg plodnog stvaralaštva, rađenena tehnikama ulje na platnu, akvarel, pastel, grafike. Krajem decembra će biti predstavljena i monografija koja se štampa za ovu priliku” kazala je istoričarka umjetnosti u JU ”Muzeji i galerije” Petrica Duletić.

Predstavljena "Kulturna baština Podgorice"

Na konferenciji je predstavljena monografija “Kulturna baština Podgorice” koja sa 200 strana i 180 fotografija “predstavlja jedno od kapitalnih djela” u kojem je urađen presjek istorije grada, svih evidentiranih i zaštićenih objekata kulture, rekla je muzejska savjetnica u JU ”Muzeji i galerije” Podgorice Zorica Mrvaljević, koja je i jedan od autora.

“Na monografiji čija će promocija biti upriličena 16.decembra, je rađeno više od dvije godine i kao osnova je poslužila studija koja je prije više od 20 godina urađena za potrebe detaljnog urbanističkog plana i prostornog plana Podgorice. Prvobitna ideja je bila da se ta studija publikuje, ali se za ovih 25 i više godina došlo do određenih promjena u broju zaštićenih i evidentiranih spomenika, pa smo pristupili izradi monografije koja predstavlja sveobuhvatni pregled kulturne baštine Podgorice”, kazala je ona.

Bonus video: