Osobeni autorski svijet Marka i Maje Čakalović

Maja Čakalović je vajarstvo diplomirala 2009. u klasi profesora Pavla Pejovića na cetinjskoj Akademiji, gdje je završila i master studije. Član ULUCG, laureat je godišnje nagrade za skulpturu Fakulteta likovne umjetnosti, nagrade Hercegnovskog likovnog salona galerije “Josip Bepo Benković”, te nagrade PRO.PR na temu “Komunikacije” u Budvi 2016
254 pregleda 0 komentar(a)
Slika Marka Čakalovića, Foto: Radomir Petrić
Slika Marka Čakalovića, Foto: Radomir Petrić
Ažurirano: 03.05.2018. 10:28h

U okviru Kulturnog kalendara 2018. NVO “Novo i ljepše Sutomore”, prvo u hotelu “Korali”, a potom u Galeriji “Velimir A. Leković” izložene su slike akademskih umjetnika, brata i sestre Marka i Maje Čakalović koji su se prvi put zajedno predstavili u rodnom Baru.

Maja Čakalović je vajarstvo diplomirala 2009. u klasi profesora Pavla Pejovića na cetinjskoj Akademiji, gdje je završila i master studije. Član ULUCG, laureat je godišnje nagrade za skulpturu Fakulteta likovne umjetnosti, nagrade Hercegnovskog likovnog salona galerije “Josip Bepo Benković”, te nagrade PRO.PR na temu “Komunikacije” u Budvi 2016. Do sada je imala pet samostalnih izložbi, od kojih već jednu u barskoj galeriji, ali, kako je rekla”Vijestima”, ova sa bratom “koji je njen ponos”, posebno joj je draga”. U epicentru njenog vajarskog i slikarskog stvaralaštva je štit, što je prikazala i ovogputa.

“Ovo je aktivan ciklus, a štit je motiv koji je kao predmet izvađen iz svog konteksta i predstavlja alegoriju i zaštitu intelektualne misli, ideje mudrosti i umjetnosti. Kao takav, štit posjeduje prepoznatljivu pojavnost u sebi svrsishodnoj estetskoj kategoriji, a za mene kao umjetnicu taj motiv može predstavljati i poseban unutrašnji psihološki mehanizam odbrane od stvarnosti, koji nam je svima potreban”, navela je Čakalovićeva.

Ona je u izjavi “Vijestima” istakla i da ovu tematiku forsira i zato što je veliki borac i voli da se izbori za sve u životu što zacrta, “i to je nekako stalno podstiče”.

Obrazovni put Marka Čakalovića bio je isti kao i Majin - prvo Srednja likovna škola “Petar Lubarda”, a potom na Cetinju i FLU, Odsjek vajarstvo, u klasi profesora Pavla Pejovića. Član ULUCG, svoja djela je do sada prikazao na više izložbi u Crnoj Gori, Italiji, Makedoniji i BiH. Skulptura mu je omiljeni način umjetničkog izraza, ali, “slika je jednostavniji i lakši pristup realizaciji umjetničke ideje”.

“U svom vajarskom radu preferiram pretežno glinu, poliester, bude i kombinacija metala i plastike. Tematika koju razrađujem je široka; bavim se generalno ljudskim bićem, njegovim postojanjem i onim što se trenutno nalazi u njegovom umu, ili je to trenutno stanje ljudskog uma, ali na gobalnom nivou. Tražim inspiraciju paralelno u filozofiji egzistencije i pshilogiji. Na svemu tome gradim neki lični stav, a onda se to pretoči u strukturu ili dočara bojom i linijom”, kazao je “Vijestima” Marko.

Barskoj likovnoj publici predstavio je djela figuracije sa elementima fantastike. Ovakav koncept ocijenio je kao nadrealistički, “miks ekspresionizma i nadrealizma”, gdje sâm koncept kreće od jednostavne figure koja postoji u praznom prostoru “i ide ka haosu koji može da kreira samo ljudski um”. Za Majino stvaralaštvo, istakao je da bi joj “upisao čistu desetku” za trud, volju i ljubav prema pozivu. Za sebe kaže da radi u ateljeu po cijeli dan, “samo sa pauzom za ručak”.

“Postavka skulptura biće, kada za nju dođe vrijeme, jer su teške za realizaciju, a i inače, vlasnici mojih skulptura su Belgijanci, kolekcionari mojih velikih formata. Što se tiče Crne Gore, ovdje ljudi nisu ljubitelji skulptura, više vole slike”, zaključio je Marko.

Bonus video: