Dedović: Kao sataricom režu budžet kulturi, ali boriću se

Prema Nacrtu budžeta za 2012. godinu, Kraljevskom pozorištu je za pozorišnu djelatnost razrezano 429.990,01 euro
179 pregleda 0 komentar(a)
lidija dedovic, Foto: Luka Zeković
lidija dedovic, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 30.11.2011. 10:56h

Budžet Kraljevskog pozorišta Zetski dom za 2012. godinu, prema postojećem Nacrtu iznosi 588.077,01 euro, što je za 24.000 manje nego za tekuću godinu.

Program, odnosno repertoar pozorišta određuju u septembru, mnogo prije nego što se usvoji budžet, tako da kreatori često ne znaju sa čime će raspolagati i što od zamišljenog mogu da ostvare.

Stupidne odluke

Lidija Dedović, direktorica Kraljevskog pozorišta Zetski dom, kazala je “Vijestima” da je očekivala da će se globalna ekonomska kriza odraziti i na kulturu, ali da neće odustajati od zamišljenog plana.

"Kraljevsko pozorište nema sopstveni glumački ansambl. Teatar ima 20 zaposlenih i taj raritet bi se morao pametno iskoristiti"

Prema Nacrtu budžeta za 2012. godinu, Kraljevskom pozorištu je za pozorišnu djelatnost razrezano 429.990,01 euro, od čega polovina odlazi na plate, doprinose, rashode, za materijal, struju i ostale račune, dok za samu realizaciju programa ostaje 226.500,00 eura.

Dedović je kazala da taj novac nije samo predviđen za realizaciju novih predstava, već i za mjesečne repertoare, gostovanja i ukupno profilisanje imena Kraljevski teatar.

“Crna Gora je puna oprečnih, apsurdnih, da ne kažem stupidnih odluka, zato me ništa ne iznenađuje. Ali, opet ponavljam, sve što sam zamislila, ostvariću, po cijenu rada samo na novim predstavama i idejama, a u međuvremenu, ako treba, napravićemo veliki kraljevski ključ za teatar i staviti plakat sa naslovom KRIZA... (za igranja i gostovanja). Sa takvom propagandom treba izlaziti pred javnost ne bi li se neko sjetio da je nekulturno kulturu smatrati klošarkom".

"Ovakvim budžetima se hrane samo prosjeci i oni, značajni političari kojima je, u suštini, kultura, beskorisni potencijal. Ovakvim zaključcima i važnim odlukama o smanjenju budžeta sprdaju se sve građanske države. Jasno mi je da smo daleko od toga građanskog uživanja u plodovima kulture, umjetnosti, baštine i stvaralaštva, ali neću odustajati, za sada, dosta je bilo trpljenja i prihvatanja svih uslova. Probaću da vidim koja je to najbolja formula...”, kazala je Dedović.

Honorari se moraju reducirati

Dedović je, odgovarajući na pitanje da li će imati dovoljno novca da na Cetinje dovede renomirane predstave i umjetnike kazala da će se truditi da to učini jednom mjesečno, iako budžet “inhibira i zatvara”.

“Nakon boravka u Njemačkoj, gdje sam posjetila najvažnije teatre i imena u Berlinu, Minhenu i Štutgartu, i postigla neke dogovore o saradnji, probaću da dokažem da je presudan vid otvaranja ka svijetu i vremenu, ne samo ex YU, nego evropskom... Ako ne probam, neću ni znati jesam li mogla dobiti ili izgubiti. Užasno je istinita, otužna i odvratna ta definicija da gdje god zagrebao i pod kojom god površinom to radio, svuda izbija samo novac”, smatra ona.

U segmentu “Pozorišna djelatnost” Nacrta budžeta, za bruto zarade i doprinose izdvaja se 87.990,71 euro, dok se za istu namjenu u “Administraciji” daje 82.285,30 eura, što je za 10.000 manje nego prošle godine. Ipak, Dedović smatra da neće doći do smanjenja plata zaposlenima, ali da će gostujući glumci primati manje honorare.

“Za sada, srećom, još nema smanjenja plata, a honorari će se morati reducirati, da bi se radile zamišljene ideje. Posebno jer Kraljevsko pozorište nema sopstveni glumački ansambl. Teatar ima 20 zaposlenih i taj raritet bi se morao pametno iskoristiti, jer to ima svoje prednosti, ali i mane”, smatra Dedović.

Bonus video: