Čupić: Svaka vlast mora stalno biti kontrolisana

"Nije u krizi demokratija, nego oni koji treba da je kontrolišu”, kazao je Čupić na promociji knjige Radovana Radonjića “Političke doktrine”
139 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2011. 20:57h

Demokratija u svijetu nije ugrožena, ali su u krizi oni koji treba da kontrolišu društvene sisteme, izjavio je profesor beogradskog Univerziteta Čedomir Čupić.

Aludirajući na trenutnu situaciju u Evropskoj uniji (EU) Čupić je kazao da je finansijska kriza u Evropi pokazala da svaki sistem mora biti konstantno kontrolisan.

“Svaka vlast, pa i ona demokratska, mora biti stalno kontrolisana. Vidjeli smo kakva se kriza desila kada je u Evropi popustila kontrola u oblasti finansija.

Nije u krizi demokratija, nego oni koji treba da je kontrolišu”, kazao je Čupić na promociji knjige Radovana Radonjića “Političke doktrine”.

Čupić je kazao da je istorija pokazala da dobre političke ideje mogu biti zloupotrebljene, navodeći kao primjer globalizaciju koja direktno ruši ideju slobode i jedinstva.

“Neke zemlje u ime globalizacije nasrću negdje gdje nikad ne bi smjele”, pojasnio je on.

Čupić je kazao da su građani bivše Jugoslavije na svojoj koži osjetili kako pogrešna politika može da zagorča život.

Podsjećajući na “događanje naroda” sa početka 90-tih, Čupić je podsjetio kako pogrešna politika može da zagorča život i da plebiscitarna politika nikad ne donosi dobro

Podsjećajući na “događanje naroda” sa početka devedesetih, Čupić je rekao da plebiscitarna politika nikad ne donosi dobro.

“Kada sam gledao mase koje žele da ruše stari sistem i stvaraju novi, znao sam da je razum otišao u najdublji mrak. Godine koje su uslijedile su to i potvrdile”, kazao je Čupić.

Radonjićeva knjiga predstavljaja sveobuhvatnu studiju o državi, politici, vlasti i vladanju. Knjigu su objavili Centar za građansko obrazovanje, Fakultet političkih nauka i Centar za razvoj nevladinih organizacija.

Galerija

Bonus video: