Dragan Marović pitanjima oborio vještaka s nogu

Marović je rekao sudiji da on bolje zna koja su pitanja bitna za njegovu odbranu, ali ako sud smatra, može i da sjedne i prestane da pita
72 pregleda 0 komentar(a)
zavala, Foto: Čitalac reporter
zavala, Foto: Čitalac reporter
Ažurirano: 29.11.2011. 18:44h

Dragan Marović, brat potpredsjednika DPS-a Svetozara Marovića, više sati ispitivao je danas vještaka ekonomsko finansijske struke Borku Boričić, u vezi prvog njenog nalaza, u kojem je vještak navela da je Komisija za procjenu izvedenih radova na fabrici za preradu slane u pitku vodu, uvećala cijene i tako oštetila Opštinu Budva. Zbog obilja pitanja i iscrpljenosti vještaka, sudija Valentina Pavličić prekinula je glavni pretres koji se danas nastavlja.

Prema optužnici, predsjednik i potpredsjednik SO Budve Rajko Kuljača i Dragan Marović, optuženi su da su završene radove na postrojenju za desalinizaciju vode na rtu Zavala, procijenili za milion i 35 hiljada eura više od stvarnih troškova, te da je za taj iznos oštećen budžet Opštine Budva.

Da se Marović ozbiljno spremio najbolje govori podatak desetine postavljenih pitanja vještaku na koja je dobio odgovore. Međutim, po njegovoj reakciji, tim odgovorima nije bio zadovoljan. Bilo je i pitanja na koje nije dobio odgovore jer je sudija rješenjem zabranila vještaku da se izjasni, uz obrazloženje da se neka pitanja ponavljaju ili da je već odgovoreno na glavnom pretresu 17. novembra.

Marović zna bolje nego sudija

Marović je rekao sudiji da on bolje zna koja su pitanja bitna za njegovu odbranu, ali ako sud smatra, može i da sjedne i prestane da pita, uz opasku da ga je sudija u jednom momentu dekoncentrisala. Sudija Pavličić je navela da nikome neće biti uskraćeno pravo na odbranu, ali da je ona ta koja vodi sudski proces. Nakon višečasovnog rada sudija je pitala Marovića, da li ima još pitanja za vještaka i dobila ovakav odgovor.

“Pa ja sam tek kod prvog nalaza, i još nisam postavio sva pitanja, a ima još tri nalaza na koja ću se osvrnuti”, rekao je Marović, nakon čega se sudiji “omakao” iskren i opušten osmjeh.

“Pa ja sam tek kod prvog nalaza, i još nisam postavio sva pitanja, a ima još tri nalaza na koja ću se osvrnuti”, rekao je Marović, nakon čega se sudiji “omakao” iskren i opušten osmjeh

“Koristeći se materijalno-finansijskom dokumentacijom, računa i okočanih situacija od podizvođača radova, utvrdila sam vrijednost radova”, rekla je Boričić.

“Znači li to da je vaš zadatak i komisije bio isti. Ja zaključujem da je bio isti”.

“Ja sam utvrđivala vrijednost troškova objekta na osnovu cijene koštanja izgradnje tog objekta. Vrijednost troškova objekta Osmoza utvrđen je na osnovu vrijednosti izvedenih radova”, navela je vještak Boričić, dodajući da prilikom izrade prvog nalaza nije imala originalnu dokumentaciju, već da je pribavljena kasnije kada je uradila treći nalaz. Marović je kazao da to njega ne interesuje, već ga zanima zašto te dokumentacije nije bilo prilikom izrade prvog nalaza.

“Nijesam provjeravala da li su radovi navedeni u izvještaju komisije, stvarno izvedeni i nisam utvrđivala koji su radovi izvedeni. Vrsta i količina izvedenih radova identična je u izvještaju komisije i u dokumentaciji podizvođača. Moj zadatak nije bio da procjenjujem vrijednost izvedenih radova, već troškove tih radova i utvrdim koliko su iznosili troškovi Osmoze”, tvrdi vještak. Marović je naveo da se radi o nepotpunoj cijeni koštanja, jer vještak nije ukalkulisala indirektne troškove koje je imala “Zavala invest”.

“Upoređivala sam cijene podizvođača i komisije, a ne izvođača radova i komisije. Nijesam vidjela cijene “Zavale invest”, jer sam samo imala na uvid cijene koje su fakturisali podizvođači radova prema “Zavali investu” kao izvođaču radova. Nijesam imala cijene koje je “Zavala invest” ispostavila prema Opštini Budva. Dakle, imala sam samo dvije cijene, i to podizvođača radova i cijene komisije. Nema trećih cijena”, tvrdi vještak.

Nije bilo uvida u knjige

Odgovarajući na pitanja advokata Dragana Šoća, branioca direktorice “Zavale invest” Natalije Panine, optužene za utaju poreza, vještak je kazala da nije izvršila uvid u knjigovodstvo. Tvrdi da nije vidjela da je kompenzacija sa Opštinom Budva od 4,4 miliona eura za sagrađenu fabriku prerade vode, prošla preko žiro-računa, iako je “Zavala invest” potpisala, ovjerila i naplatila, tako što je smanjila svoje obaveze za taj iznos prema Opštini za komunalije od 8.3 miliona eura. Nakon ovakvog izjašnjenja sudija je zatim pitala da li bi zaključak nalaza bio drugačiji da je pregledala knjigovodstvo “Zavale invest”.

“U slučaju da se u knjigovodstvu, odnosno u knjizi izlaznih faktura nađe da je “Zavala invest” prikazala izvještaj komisije o procjeni radova, to bi značilo da je proknjižila ovaj pravni posao. To se može provjeriti uvidom u knjige za oktobar i novembar 2008”, zaključila je Boričić.

Primjedbe na nalaz kroz pitanja je naveo beogradski advokat Dragoslav Ognjanović, branilac Marka Kaloštra, člana komisije koja je procjenjivala radove na fabrici vode. Njemu nije bio jasan zaključak vještaka, pa je pitao šta je to komisija uvećala. Boričić je kazala da je upoređujući cijene podizvođača radova sa cijenama koje su naveli članovi komisije, zaključila da je komisija uvećala cijene, dok su iste u oba slučaja vrste i količine izvedenih radova.

Primjedbe advokata odbrane i optuženih na nalaz vještaka Boričić, očekuju se nakon što svi postave pitanja, kada će se vidjeti koje su glavne zamjerke.

Prema optužnici Lidije Vukčević, zamjenice specijalnog tužioca, Rajko P. Kuljača i Dragan J. Marović, počinili su krivična djela zloupotrebu službenog položaja. Bivši direktor Vodovoda Budve Đorđe J. Pinjatić, poslanik DPS-a u Skupštini Crne Gore, Dragan S. Žinić, Slobodan Š. Đurović, Stevan Đ. Vučetić, Sreten N. Tomović, Novak P. Stanojević, Marko S. Kaloštro, optuženi su za zloupotrebu službenog položaja pomaganjem. Dragan M. Sekulić, vlasnik i izvršni direktor preduzeća „Moninvest“ DOO Budva optužen je za zloupotrebu ovlašćenja u privredi i zloupotrebu službenog položaja podstrekavanjem, te Miodrag S. Minić za zloupotrebe službenog položaja podstrekavanjem. Ruska državljanka Natalia V. Panina, koja se nalazi u bjekstvu, izvršni direktor preduzeća „Zavala Invest“ DOO Budva optužena je za utaju poreza i doprinosa.

Bonus video: