Pušenje može da bude korisno za maratonce

Majers ovim nije želio da optuži naučnike da obmanjuju javnost, već je želio da ukaže da treba biti pažljiv kada se prenose činjenice do kojih su stručnjaci došli. mogu se naći medicinski dokazi za svakave tvrdnje.
196 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 29.11.2011. 11:15h

Jedan izvještaj objavljen u kanadskom ’Medical Association Journal’ navodi da bi pušenje moglo da bude korisno trkačima koji istrčavaju velike distance. Ipak, tekst se nije odnosio na hvaljenje ovog poroka ili pokušavao da podstakne dugoprugaše ili bilo koje druge sportiste da počnu da puše, već je cilj bio da se pokaže kako lako naučnici i mediji mogu da iskoriste podatke da dokažu bilo šta. Zapravo ironični članak Kena Majersa navodi sledeće argumente:

-Serum hemoglobina povezan je za izdržljivošću tokom trčanja. Poznato je da pušenje povećava nivo seruma hemoglobina, a alkohol još više.

-Treninzi su u vezi sa povećanjem kapaciteta pluća, a pogodite šta takođe utiče na povećanje kapaciteta pluća? Naravno, pušenje.

-Trčanje je sport za lagane osobe, koje brže trče od debljih i mogu duže da izdrže. Pušenje je povezano sa smanjenjem tjelesne težine.

Ovim je Majers zapravo želio da istakne, da se na osnovu ovih činjenica može sasvim pogrešno zaključiti da su cigarete i trčanje u pozitivnoj vezi. Dakle, pušenje uvećava nivo hemoglobina, povećava kapacitet pluća i podstiče gubitak težine, što su sve faktori koji pomažu da budete izdržljivi u sportu.

Majers ovim nije želio da optuži naučnike da obmanjuju javnost, već je želio da ukaže da treba biti pažljiv kada se prenose činjenice do kojih su stručnjaci došli. On je ovim apelovao na medije da ne izvlače sulude zaključke iz nekih medicinskih podataka, i da provjere da li to što objavljuju ima smisla, jer sudeći po ovakvoj upotrebi podataka, mogu se naći medicinski dokazi za svakave tvrdnje.

Bonus video: