Sedam studenata cetinjskog FLU izlaže u Briselu

Crnu Goru na izložbi predstavljaju Sandra Đurović, Maša Elezović, Nevena Matijević, Aleksandar Mihaljević, Ana Pejović, Snežana Pupović i Nikola Radonjić
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2011. 17:06h

Sedam studenata Fakulteta likovnih umjetnosti na Cetinju je predstavilo svoje radove na izložbi u “Berlaymont Esplanade President`s Gallery” u Briselu.

Postavku čini oko dvjesta plakata studenata sa 23 fakulteta iz Bugarske, Češke, Velike Britanije, Italije, Mađarske, Crne Gore, Francuske, Poljske, Rumunije, Rusije, Srbije i Slovačke.

Crnu Goru na izložbi koja se održava pod pokroviteljstvom Štefana Filea, komesara za proširenje EU, predstavljaju studenti Sandra Đurović, Maša Elezović, Nevena Matijević, Aleksandar Mihaljević, Ana Pejović, Snežana Pupović i Nikola Radonjić.

Tema plakata je “Migration to Europe: Can it Work for Development?”, a uvrštena je kao dio redovnih zadataka na predmetu Grafičke komunikacije koji vodi prof. mr. Ana Matić.

"Važno je da angažovano djelujemo u našim skromnim mikrosistemima, i time jačamo građansku svijest. Važno je da razvijamo tu svijest kod studenata i svih mladih ljudi", kaže prof. Ana Matić

“Obični ljudi pokreću velike teme, i time i oni postaju veliki. Važno je da angažovano djelujemo u našim skromnim mikrosistemima, i time jačamo građansku svijest. Važno je da razvijamo tu svijest kod studenata i svih mladih ljudi.

Ovakvi projekti omogućavaju da to zaista kvalitetno bude implementirano kao dio nastave. Bilo mi je zadovoljstvo da prije par godina zajedno sa studentima prihvatim poziv za učešće na konkursu Balkan perceptions, koji su uputili tadašnji senator Češke Jirži Dienstbier i njegova supruga Jirina Dienstbierova koja stoji na čelu ove institucije.

Nakon velikog uspjeha i prve nagrade na prethodnom konkursu, 2008. godine bila sam njihov gost i predstavljala Crnu Goru u kući EU u Pragu na konferenciji 'Czech Development Cooperation and Economic Diplomacy on the Balkan Countries'”, kazala je Ana Matić, podsjećajuću da je 2009. na ovoj manifestaciji, prvu nagradu osvojio tada student treće godine FLU, a danas saradnik na Fakultetu, Zdravko Delibašić.

Nikola Radonjić, apsolvent dizajna na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju autor je plakata “EUROPE4ALL”.

“Moj plakat prvenstveno komunicira na temu jednakosti i ističe u prvi plan potrebu da svi, bez obzira na nacionalnu i vjersku opredijeljenost, treba da se osjećamo jednako pod evropskim nebom.

Simboli različitih vjerskih zajednica, koji su djelimično ili u cijelo migrirali na evropsko tlo, smješteni su tako da formiraju zvijezdu (dio evropske zastave) i pod sloganom 'We Can All Share One Star' jasno stavlja do znanja tendenciju da svi možemo dijelijeti istu 'zvijezdu' bez obzira na razlike.”

Maša Elezović, apsolvent dizajna na Fakultetu likovnih umjetnosti na Cetinju, komentariše da je najljepše kod teme “Migration to Europe: Can it Work for Development?”, mogućnost svih umjetnika da iznesu svoj stav.

Izložba plakata “Berlaymont Esplanade President`s Gallery”, prije predstavljanja u Briselu, bila je u prilici da pogleda i publika u Pragu.

Bonus video: