Kreativna Evropa: Za kulturu 1,8 milijardi eura

Predloženi program i budžet omogućiće da 300.000 umjetnika i profesionalaca dobije finansijsku podršku kako bi svojim radom dosegli do publike izvan svojih zemalja
0 komentar(a)
kreativna evropa, Foto: Behance.net
kreativna evropa, Foto: Behance.net
Ažurirano: 28.11.2011. 15:39h

Evropska komisija predstavila je program “Kreativna Evropa” koji je predviđen za kulturni i kreativni sektor za period od 2014. do 2020. godine, a predloženi budžet je 1,8 milijardi eura, piše seecult.

Program “Kreativna Evropa” zasnovan je na iskustvima sadašnjih programa “Kultura” i “MEDIA” koji će biti ukinuti, odnosno neće biti obnavljani nakon isteka.

Predloženi budžet od 1,8 milijardu eura predstavlja očekivano i potrebno povećanje pomoći za kulturu i kreativne industrije, koje su glavni izvor radnih mjesta i razvoja u Evropi, piše u saopštenju Evropske komisije.

više od hiljadu evropskih filmova dobiće pomoć za distribuciju

Novi program izdvojiće više od 900 miliona eura za podršku bioskopima i audiovizuelnom sektoru (sada obuhvaćenim programom MEDIA) i gotovo 500 miliona za kulturu.

Komisija je, takođe, predložila da više od 210 miliona eura bude namijenjeno za novi finansijski garantni program koji će omogućiti malim subjektima da dobiju do milion eura bankovnih kredita.

Program “Kreativna Evropa” omogućiće i da više od 5.500 knjiga i drugih literarnih radova dobije pomoć za prevođenje

“Bez ovakve podrške bilo bi im teško ili nemoguće da se probiju na nova tržišta. ‘Kreativna Evropa’, takođe, promoviše kulturnu i jezičku različitost i doprinosi ciljevima Evrope 2010 koji se odnose na radna mesta i održivi rast”, poručila je evropska komesarka sa obrazovanje, kulturu, višejezičnost i mlade Androula Vasiliou

Predloženi program i budžet omogućiće da 300.000 umjetnika i profesionalaca dobije finansijsku podršku kako bi svojim radom dosegli do publike izvan svojih zemalja.

Takođe, više od hiljadu evropskih filmova dobiće pomoć za distribuciju, što će omogućiti da ih vidi publika širom Evrope i izvan nje. Najmanje 2.500 evropskih bioskopa dobiće sredstva koja će im omogućiti da najmanje 50 odsto filmova na njihovom repertoaru bude iz Evrope.

Program “Kreativna Evropa” omogućiće i da više od 5.500 knjiga i drugih literarnih radova dobije pomoć za prevođenje, što će omogućiti čitaocima da uživaju u njima na maternjem jeziku.

Program “Kreativna Evropa” predstavljen je poslije višemjesečne javne rasprave, i to u jeku finansijske krize koja je skresala budžete za kulturu u mnogim zemljama-članicama EU.

Budžetom programa “Kreativna Evropa” oko 60 miliona eura je predviđeno za podršku politici saradnje i ubrzanja inovativnih pristupa publici.

Bonus video: