Amerikanci i kad spavaju šalju SMS-ove i "gole" slike!

Naučnici u Sjedinjenim Državama su sve više suočeni sa poremećajima većine Amerikanaca koji uvijek moraju da imaju mobilni telefon u svojoj blizini
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2011. 15:24h

"Somnologija", kao naučna grana medicine, proučava faze i poremećaje spavanja kako bi pomogla u liječenju nesanice kao ozbiljne bolesti današnjice.

Jedan od problema koje proučava "somnologija" jeste i "mjesečarenje" kojim se nedavno bavio i američki Institut za medicinu spavanja u saveznoj državi Ohajo. Problem koji je "rješavao" ovaj institut jeste "pisanje i slanje tekstualnih SMS-ova ispitanika tokom sna".

Naučnici u Sjedinjenim Državama su sve više suočeni sa poremećajima većine Amerikanaca koji uvijek moraju da imaju mobilni telefon u svojoj blizini iz čega proizilazi nedostatak sna.

Kao primjer, naveden je slučaj 16-godišnjakinje koja čak i za vrijeme spavanja uzima telefon i šalje SMS prijateljima i rođacima. Međutim, ujutro kada se probudi, ona ne može da se sjeti da je uradila nešto slično.

Još je čudniji slučaj maloljetnika koji je u snu mobilnim slao svoje "gole" slike.

"Kako biste izbjegli ovakve situacije, preporučujemo da ipak isključite telefon prije odlaska na spavanje", navode američki naučnici sa Instituta za medicinu spavanja.

Bonus video: