Nagrađen dramski tekst Jovane Bojović

“Mirovna misija” je komad o mladiću iz Crne Gore koji se prijavljuje za misiju u Avganistanu
100 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 28.11.2011. 15:47h

Mlada dramaturška spisateljica Jovana Bojović sa tekstom “Mirovna misija”, crnogorski je pobjednik međunarodnog konkursa za najbolji dramski tekst, na kome su učestvovali pisci iz sedam zemalja.

Reditelj Nikola Vukčević, predstavnik Crne Gore u žirij, saopštio je da je unutar crnogorskog dijela konkursa pristigao značajan broj dramskih djela, “koji su organizatora uspjeli da iznenade svojim brojem i kvalitetom”.

“Vrijedno je istaći - najveći broj kvalitetom zanimljivih radova stigao je od strane studenata i bivših studenata Fakulteta dramskih umjetnosti Cetinje, studijskog programa dramaturgija, čime je ova institucija već sada značajno pomakla nivo kvaliteta crnogorske dramaturgije”, rekao je Vukčević.

“Mirovna misija” je komad o mladiću iz Crne Gore koji se prijavljuje za misiju u Avganistanu.

“Tema je uočljivo potentna i scenski atraktivna, a mlada dramska spisateljica Jovana Bojović je, kroz priču o jedinki i globalnom okruženju, uspjela da kroz nju preslika i značajan mentalitetski domet, savremen i svevremen, koji itekako nedostaje u savremenoj crnogorskoj dramaturgiji”, piše u Vukčevićevom obrazloženju.

Konkurs je raspisao Kazališni epicentar - Zagreb, u svojstvu pozorišnog centra u srednjoj i jugoistočnoj Evropi, u saradnji sa pozorištem Company of Angels iz Londona, a učestvovali su pisci iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Srbije i Makedonije.

Međunarodni konkurs funkcioniše po principu da po jedan član žirija bude zadužen za jednu zemlju, te da on bira najboljeg.

Nagrađeni dramski tekstovi iz Bosne i Hercegovine, Bugarske, Crne Gore, Hrvatske, Slovenijie, Srbije i Makedonije zajednički će biti objavljeni u zbirci "Južnoslovenska/Južnoslavenska čitanka" na izvornom jeziku i u prevodu na engleski jezik.

Najbolji dramski tekst u Bugarskoj, izabrala je dramaturg Kremena Dimitrova, Hrvatske reditelj Ivica Šimić, Slovenije Jera Ivanc, Srbije scenaristkinja i dramaturg Milica Piletić, Makedonije reditelj Nelko Nelkovski, , Crne Gore reditelj Nikola Vukčević i Bosne i Hercegovine reditelj i dramaturg Miroljub Mijatović.

Bonus video: