Slađana Perunović i Danilo Ristić laureati

Odluku o najboljima u godini na izmaku donio jednoglasno Upravni odbor ASCG, na predlog komisije za izbor najboljih, navodi se u saopštenju iz ASCG.
95 pregleda 0 komentar(a)
Slađana Perunović, Foto: Luka Zeković
Slađana Perunović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.11.2011. 14:27h

Članica Atletskog kluba “Nikšić”, Slađana Perunović i Danilo Ristić, član AK “Tara” iz Mojkovca, najbolji su seniorski atletičari godine, saopšteno je danas iz Atletskog saveza Crne Gore.

Odluku o najboljima u godini na izmaku donio jednoglasno Upravni odbor ASCG, na predlog komisije za izbor najboljih, navodi se u saopštenju iz ASCG.

Slađana Perunović je nedavno Podgoričkom maratonu istrčala B olimpijsku normu (Svjetska atletska federacija naknadno je priznala njen rezultat na Podgoričkom maratonu, s obzirom da maraton u trenutku kada je održan nije bio na listi sertifikovanih), koji joj omogućava nastup na Olimpijskim igrama u Londonu. Nakon džudiste Srđana Mrvaljevića, ona je drugi crnogorski sportista koji je izborio vizu za Olimpijske igre, ali prva koja je to uradila na “domaćem terenu”.

Između ostalog, Slađana Perunović je seniorska prvakinja Balkana u maratonu iz Skoplja, osvojila je dvije zlatne medalje na Igrama malih zemalja na 5.000 m i 10.000 m u Lihtenštajnu, imao prvo mjesto na 3.000 m i drugo mjesto na 5.000 m na ekipnom prvenstvu Evrope treće lige koje je održano na Islandu…Slađana je postavila sedam crnogorskih rekorda, koji su vrijedni preko 950 bodova po IAAF tablicama

Danilo Ristić je osvojio srebrnu medalju u bacanju diska na Igrama malih zemalja u Lihtenštajnu. Šampion je Crne Gore u bacanju kugle i diska. Oborio je sopstveni seniorski record Crne Gore u bacanju kugle sa 16,95 metara.

Danijel i Marija najbolji juniori

Danijel Furtula i Marija Vuković najbolji su junior u ovoj godini. Furtula, član mojkovačke Tare, osvojio je drugo mjesto u disciplini bacanje diska, na 21. Evropskom atletskom juniorskom prvenstvu, koje je održano u Talinu, od 21. do 24. jula ove godine, sa rezultatom 63,54 m. Taj rezultat predstavlja novi crnogorski rekord u juniorskoj konkurenciji, koji je bolji čak za 2,64 metra od njegovog rekorda i ovo je najveći uspjeh u istoriji crnogorske muške atletike.

Furtula je u 2011.godini sedam puta postavljao rekorde Crne Gore, dva puta u bacanju kugle i tri puta u bacanju diska u juniorskoj konkurenciji, te dva puta u seniorskoj konkurenciji u bacanju diska. Na listama Evropske atletske federacije u bacanju diska, nalazi se na drugom mjestu, a na listama Svjetske atletske federacije u bacanju disjka od njega su samo bolji Jamajčanin Traves Smikle i Austrijanac Lukas Vajshajdinger. Danijela Furtulu dijeli samo 2,85 metara do B olimpijske norme za London 2012.godine...

Marija Vuković, članica barskog Mornara, svjetska juniorska šampionka u skoku u vis, ove godine je osvojila zlato na Igrama malih zemalja u Linhenštajnu sa preskočenih 186cm, bila je finalista Evropskog prvenstva za juniore u Talinu (8. mjesto), drugoplasirana u skoku u vis na Kupu Evrope treće lige na Islandu.

Najbolji pionir, odnosno pionirka su Blagota Petričević (AK Podgorica) i Marija Bogavac (AK Tara).

Najbolji veteran, u izboru Asocijacije atletskih veterana Crne Gore, je Gojko Banjević (AK Podgorica), šesti put zaredom. Banjević jz priznanje zaslužio osvajanjem titule šampiona Balkana na 100m i vicešampiona Evrope u dvorani na 60m.

Priznanja najboljima biće uručena 24. decembra u hotelu “Crna Gora”.

Bonus video: