Rastoder: Ne prizivam prošlost nego tražim istinu o zlu

Božidar Španjević je ispričao je da je bio petnaestogodišnjak i učenik srednje škole u Beogradu kada mu je otac Milić pričao o tom zločinu
140 pregleda 0 komentar(a)
rastoder serbo, Foto: Beća Čoković
rastoder serbo, Foto: Beća Čoković
Ažurirano: 28.11.2011. 12:57h

U velikoj sali Centra za kulturu u Bijelom Polju promovisana je knjiga akademika Šerba Rastodera „Šahovići 1924 - Kad su vakat kaljali insani’’.

Knjiga je inspirisana događajima iz 1924. godine kada je na Mitrovdan izvršena pohara i pogrom muslimanskog življa u selima duž Vraneške doline.

"Ako je ovo veče na neki način bila relaksacija straha Bjelopoljaca od ove teme, mislim da je taj strah pobijeđen i da više nemaju razloga da se plaše ni pravoslavci niti muslimani od toga. Istina je takva kakva je i mi protiv nje ne možemo,sa njom moramo“, rekao je Rastoder.

On je rekao da nije jedan od onih koji priziva prošlost već želi da se istina o svakom zlu dovede do nivoa da pametni ljudi na pametan način o tome razgovaraju .

Svjedoci su snimljeni

Ubistvo Boškovića je bio povod, ali ne i razlog za masovni masakr u Šahovićima, rekao je Adžić

O knjizi su govorili i Asim Dizdarević, Tadija Bošković, Novak Adžić, Ćazim Suljević i Božidar Španjević.

Španjević je ispričao je da je bio petnaestogodišnjak i učenik srednje škole u Beogradu kada mu je otac Milić koji je bio učesnik pogroma nad muslimanima u Šahovićima ispričao o tom zločinu.

"Moja porodica je partizanska i u njoj ima nosioca spomenice. Otac mi je ispričao da je počinjen zločin a on i još neki morali su da idu jer su natjerani od nekih Boškovića iz Polja. Pričao je da nikog nije ubio niti je što zapalio, otišao je i vratio se čist a u konkretnom slučaju se radi o genocidu koji nijesu počinili pravi crnogorci".

Promociju Rastoderove knjige je organizovao Bošnjački kulturnog centra iz Bijelog Polja

"Okupio sam nekoliko starijih osoba koji su pred generalom svjedočili o tom stravičnom zločinu. Sačinjen je i zapis kao svjedočanstvo o tom stravičnom zločinu nad nedužnim muslimanima u selima Vraneške doline", kazao je Španjević.

Adžić: Mehonić lažno optužen

Pokolj se desio nakon ubistva načelnika sreza Kolašin Boška Boškovića na putu od Šahovića (današnje Tomaševo) prema Mojkovcu. Sumnjalo se da ga je ubio poznati komita Jusuf Mehonić, što je poslužilo kao povod da se krene u napad na muslimane.

"Potpuno neosnovano i lažno optužen je Jusuf Mehonić a ubistvo Boškovića je bio povod, ali ne i razlog za masovni masakr u Šahovićima koji je izvršen iz etničke, nacionalne i vjerske mržnje i razdora", rekao je Adžić.

Promociju Rastoderove knjige je organizovao Bošnjački kulturni centar iz Bijelog Polja.

Bonus video: