U slučaju Amine Kalić prekršena su prava majke i djece

CHK je ocijenio da rješenja koja se odnose na određivanje pritvora Kalić nisu u skladu sa usvojenim standardima
0 komentar(a)
Amina Kalić, Foto: Savo Prelević
Amina Kalić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.11.2011. 16:54h

Osumnjičena za krivično djelo pranje novca Amina Kalić izložena je oštroj političkoj kampanji, kojom je dovedena u pitanje mogućnost ostvarivanja i zaštite mnogih njenih prava, smatraju u Crnogorskom helsinškom komitetu za ljudska prava (CHK).

Iz te organizacije su naveli da prate slučaj Amine Kalić, koja je osumnjičena da je počinila krivično djelo pranje novca, u iznosu od više od 7,2 miliona eura.

Iz CHK su naveli da je taj slučaj u javnosti poprimio politički karakter.

"Osnovano se postavlja pitanje povrede njenih ljudskih prava u dosadašnjem toku istrage"

“Osumnjičena Amina Kalić bila je izložena, a i dalje je, oštroj kampanji kojom je objektivno dovedena u pitanje mogućnost ostvarivanja i zaštite mnogih njenih prava”, kaže se u saopštenju CHK dostavljenom agenciji MINA.

CHK je ocijenio da rješenja koja se odnose na određivanje pritvora Kalić nisu u skladu sa usvojenim standardima, uključujući i obavezu neposredne primjene Evropske Konvencije, koju u svojoj praksi sudovima nalaže i Ustavni sud.

“Pa se osnovano postavlja pitanje povrede njenih ljudskih prava u dosadašnjem toku istrage”, recizira se u saopštenju.

Pritvaranje majki sa malom djecom

U slučaju pritvora Kalić, kako navode iz CHK, sudovi nisu uzeli u razmatranje ni međunarodne standarde koji se odnose na slučajeve pritvaranja majki sa malom djecom, pa su i na taj način povrijeđena ljudska prava.

CHK je saopštenje o slučaju Amine Kalić dostavio najvišim crnogorskim zvaničnicima

Prema njihovim riječima, nisu pošteđena ni njena djeca, to jest zanemaren je standard “najboljeg interesa djeteta”.

“Štaviše, ona su suočena sa dodatnom traumom i stigmatizacijom, pa ima osnova da se govori i o kršenjima njihovih prava zajamčenih Konvencijom o pravima djeteta i drugim sličnim dokumentima”, smatraju u CHK.

Iz te organizacije je saopšteno da će nastaviti da prate slučaj, a nakon njegovog pravosnažnog okončanja objaviće detaljan izvještaj.

CHK je saopštenje o slučaju Amine Kalić dostavio najvišim crnogorskim zvaničnicima i predstavnicima međunarodnih misija i organizacija u Crnoj Gori.

Bonus video: