Medžik Džonson: Pobjednik na terenu i u životu

Nakon što je saznao da boluje od HIV- a, svoj život je podredio borbi protiv te bolesti i ustanovio fondaciju koja djeluje u Los Anđelesu, San Francisku, Ouklandu i Džeksonvilu
348 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2011. 16:43h

Američka košarkaška legenda Irvin Medžik Džonson je prije dvadeset godina u poznatom i dramatičnom govoru javno obznanio da je zaražen virusom HIV- a i da okončava sportsku karijeru.

Podučavanje o bolesti proširio je na cijeli svijet. U tu svrhu njegova fondacija je uložila više od deset miliona dolara i obavila oko 250. 000 testiranja.

“To je veliki dan za sve nas. Medžika ću voljeti do kraja života, siguran sam da ga svako od nas podržava svim srcem”, rekao je jedan od najuspješnijih trenera Pet Rejli.

Oseamdesetih godina prošlog stoljeća ”Magic” je igrao za Lejkerse. Njihovi finalni dueli s Boston Seltiksom će uvijek biti među najvećim u istoriji košarke.

Lejkersi su u tom periodu osvojili pet titula prvaka NBA lige, a Džonson je čak tri puta izabran za najkorisnijeg igrača regularnog dijela sezone i finalne serije, prenose agencije.

“Preživio sam nevjerovatnih dvadeset godina svog života. Nadam se da je ispred mene novih dvadeset nevjerovatnog života”, kazao je.

Mnogi su diskutovali o tome ko je veći igrač i značajniji za razvoj košarke - Medžik ili Majkl Džordan. Jezikom brojki iskazano i nevjerovatnim atletskim sposobnostima Džordan je veći, ali Medžik je ostao ideal "poezije" u košarci i prvi visoki plejmejker, odnosno jedan od preteča današnjih, takozvanih all round igrača.

Zanimljivo je da su i brojevi na leđima dva velikana ukazivali na rivalitet: Medžik je nosio 32, a Džordan 23.

Bonus video: