Dokumentarci studenata FDU na festivalu u Banja Luci

Ove godine dodjeljuju se nagrade za najbolji igrani film, najbolji dokumentrani film i za najbolju režiju
62 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2011. 09:56h

Dokumentarni filmovi “Entertainer” Ivana Salatića i “Priča o jednom kalafatu” Senada Šahmanovića, studenata režije Fakulteta dramskih umjetnosti sa Cetinja, ušli su u konkurenciju festivala studentskog filma “Duka Fest” u organizaciji studenata Akademije umjetnosti u Banja Luci.

Festival se održava četvrtu godinu zaredom, a ove godine će se održati od 24. do 27. novembra u Domu omladine Banja Luka.

Ove godine dodjeljuju se nagrade za najbolji igrani film, najbolji dokumentrani film i za najbolju režiju. Na prošlogodišnjem festivalu u žiriju su bila poznata rediteljska imena, Srđan Vuletić (“Teško je biti fin”), Dejan Zečević (“Četvrti čovek”), Mladen Đorđević (“Život i smrt porno bande”) i Saša Hajduković („32.decembar“), a ove godine žiri čine takođe značajni reditelji: Pjer Žalica i Faruk Lončarević iz Sarajeva i Marko Šipka, jedan od prošlogodišnjih pobjednika.

U programu “Duka Festa” su filmovi studenata iz: Indije, Rusije, Švedske, Slovačke, Engleske, Bugarske, Belgije, Finske, Južne Koreje, Rumunije, Poljske, Portugala, Njemačke i sa prostora ex-Yu zemalja.

Ove godine dodjeljuju se nagrade za najbolji igrani film, najbolji dokumentrani film i za najbolju režiju

Salatićev film “Entertainer” je, kako kaže autor, nastao kroz konceptualno promišljanje teme portreta na predmetu dokumentarni film koji vodi prof. Vlado Perović na FDU Cetinje. Radi se o eksperimentalno-dokumentarnom fimu koji prikazuje uličnog zabavljača kako zarađuje svoju dnevnicu.

“Više sam se bazirao na vizuelnom prikazivanju samog aktera, nego na verbalnom opisivanje kako je inače najčešće slučaj kada su u pitanju dokumentarni filmovi. Temu portreta sam tretirao najviše kroz likovne vrijednosti. Kako je predmet filma bio u glavnom statičan, budući da se pretvara da je statua, svaki pokret je imao značenje. Tako sam iz jedne obične radnje koju srećemo svakodnevno na ulicama pokušao da na eksperimentalan način, igrajući se vremenom u samom materijalu, dođem do metafore. Film je za sad bio uvršten u program barskog festivala”, rekao je Salatić.

Dokumentarni film Senada Šahmanovića “Priča o jednom kalifatu" je film rađen kao ispitni film na drugoj godini studija iz predmeta dokumentarni film. Film je priča o čovjeku koji se bavi zanatom koji je pred izumiranjem.

Film prikazuje njegovu strast, uživanje, značaj tog čovjeka za vlasnike drvenih barki i njegova zaista velika dostignuća. Takođe u filmu se može vidjeti proces nastajanje jedne drvene barke.

I ovaj film je bio prikazan na nedavno održanom festivalu u Baru.

Bonus video: