Na vrijeme kod ginekologa i što redovnije na preglede

Najveći faktor rizika u nastanku promjena na grliću je humani papiloma virus (HPV)
517 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 27.11.2011. 15:37h

Karcinom grlića materice je drugi po učestalosti karcinoma kod žena, kako na ovim prostorima, tako i u razvijenim zemljama. Učestalost poodmaklog raka grlića materice se smanjuje, ali se zato povećava procenat dijagnostike prekanceroznih stanja visokog stepena, kao i početnog karcinoma”, rekao je u razgovoru za Život specijalista ginekologije i akušerstva dr Igor Jeremić.

Kaže kako je starosna granica dijagnostikovanja oboljelih od prekanceroznih displazija sve niža, pa je tako još veći stepen odgovornosti i na ženama, da se na vrijeme jave svom ginekologu, kao i na ljekarima da primijene najsavremenije dijagnostičko-terapijske procedure koje bi otkrile prekancerozna stanja na grliću materice.

Najveći faktor rizika u nastanku promjena na grliću je humani papiloma virus (HPV).

"Granica obolijevanja od HPV infekcije, kondilomi, danas je 19 godina, znatno niža nego ranije"

“Kako je u više od 90 odsto pronađen HPV virus kod oboljelih od teških displazija i karcinoma grlića materice, to ukazuje na činjenicu da je karcinom grlića materice seksualno prenosiva bolest”, navodi dr Jeremić, koji je licencirani edukator radiotalasne hirurgije za Evropu.

Granica obolijevanja od HPV infekcije, kondilomi, danas je 19 godina, znatno niža nego ranije.

“Često imamo miješanu HPV infekciju, visoko i niskorizični tipovi, a to govori u prilog činjenici da svaku mladu djevojku sa polnim bradavicama treba detaljno pregledati i utvrditi eventualno postojanje promjene na grliću materice”, navodi dr Jeremić.

Mora se odmah reagovati

Kada se otkrije displazija visokog stepena, mora se, kaže, odmah reagovati.

Vrijeme prelaska promjena u karcinom grlića materice je obično nekoliko godina, ali to nije uvijek pravilo.

"PAPA test je odličan dijagnostički početak , ali ne i kraj, jer može biti lažno negativan u čak 40 odsto slučajeva"

“Ne tako rijetko susrećemo se sa promjenom niskog stepena CIN I. Takvu promjenu obično zanemaruju mnogi ljekari i prate njen tok. Međutim, u određenom stepenu ta promjena progresivno prelazi u teži stepen. Zato je po dijagnostikovanju tih promjena potrebno odmah u cjelosti ih ukloniti.

Pomenuta promjena uz ostale kofaktore, HPV visokog rizika i inflamacione, hlamidija, mikoplazma, može u vrlo kratkom roku da pređe u promjenu na grliću visokog stepena”, kaže dr Jeremić.

Da bi se postavila tačna dijagnoza, neophodno je uraditi više pregleda: PAPA test, kolposkopski pregled i patohistologija su put ka tačnoj dijagnozi i odabiru prave terapije.

“Nikako se u dijagnostici ne smijemo osloniti samo na PAPA test. PAPA test je odličan dijagnostički početak , ali ne i kraj, jer može biti lažno negativan u čak 40 odsto slučajeva. To nam govori da se ispod normalnog PAPA testa može kriti promjena težeg stepena.

Taj procenat dijagnostičkog rizika se mora svesti na najmanju moguću mjeru, pa se na PAPA test nadovezuje kolposkopski pregled, koji dijagnostičku sigurnost povećava na više od 85 odsto. Ogromna je greška ako se žena ne pregleda kolposkopski nego kažemo da je PAPA test apsolutno dovoljan”, napominje dr Jeremić.

To je nesumnjivo stručna greška u patologiji grlića materice i HPV infekcije te regije, kaže on.

Netačna dijagnoza

“Često nam žena dolazi sa riječima da joj je ginekolog rekao da ima ranicu na grliću materice. To je apsolutno netačna kolposkopska dijagnoza, jer ne opisuje nijednu poznatu kolposkopski vidljivu promjenu.

"Opet se pravi greška ako tako dijagnostikovane promjene budu zanemarene"

Međutim, ako vidimo promjene poput AW epitela, mozaik, punktaciju ili leukoplakiju, tada se mora procijeniti koliko je promjena potencijalno opasna za pacijentkinju. Obično je najopasniji i sa najvećim malignim potencijalom jasno vidljiv AW epitel ili kombinacija više promjena na jednom mjestu.

Opet se pravi greška ako tako dijagnostikovane promjene budu zanemarene i ostavljene da same prođu. Gotovo je uvijek u pozadini tih promjena HPV infekcija i to najčešće miješana, što znači i nisko i visokorizični HPV tipovi”, navodi dr Jeremić.

Radiotalasna tehnika efikasna

U ranom otkrivanju promjena na grliću materice posebno je važna radiotalasna lup ekscizija i to ako je radi osoba sa velikim iskustvom u radiotalasnoj hirurgiji.

"Obično se promjena uz pomoć specijalne lup omčice uklanja u potpunosti u jednom aktu"

“Radiotalasna tehnika nije laser, već tehnika koja pruža još manje oštećenje okolnog zdravog tkiva u toku rada, čime se postiže znatno brži oporavak, bezbolna intervencija, te dobar terapijski, ali i estetski rezultat, nema suženja grlića, bolova, dugog oporavka kao kod lasera”, kaže dr Jeremić.

Kaže kako primjena te tehnike podrazumijeva korišćenje specijalnog kolposkopa sa nastavkom za evakuaciju dima.

“Obično se promjena uz pomoć specijalne lup omčice uklanja u potpunosti u jednom aktu. Ako je veća, onda u dva ili tri fragmenta. Krvarenje je minimalno.

Grlić se premaže Monselovim rastvorom i intrevencija je završena za nepunih 5 minuta, ništa duže. Nema bolova, nema krvarenja. Žena odmah napušta ordinaciju i uključuje se u svakodnevne životne aktivnosti. Sve drugo je znak nesigurnosti i nepoznavanja radiotalasne tehnike”, navodi dr Jeremić.

Bonus video: