Slađana Perunović ide na Olimpijske igre

IAAF je obavijestio ASCG da je Podgorički maraton uvršten na listu kvalifikacionih maratona za OI u Londonu 2012 godine
129 pregleda 0 komentar(a)
Slađana Perunović, Foto: Luka Zeković
Slađana Perunović, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 25.11.2011. 13:28h

Svjetska atletska federacija (IAAF) priznala je Slađani Perunović rezultat na Podgoričkom maratonu, koji joj omogućava nastup na Olimpijskim igrama u Londonu, saopšteno je danas iz Atletskog saveza Crne Gore.

Navodi se da je generalni sekretar IAAF Esar Gabrijel obavijestio ASCG da je Perunović ispunila B olimpijsku normu. Nikšićka atletičarka je na Podgoričkom maratonu osvojila drugo mjesto u vremenu B olimpijske norme - dva sata, 41 minut i dvije sekunde.

„Izgleda da su postojale administrativne greške sa mjerenjem staze i nejasnoće u procedurama, ali možemo da prihvatimo ovu trku i rezultat Slađane Perunović računaćemo kao B kvalifikacionu normu za OI u Londonu 2012. godine”, stoji u prepisci Gabrijela sa ASCG, koja je dostavljena medijima.

IAAF je obavijestio ASCG da je Podgorički maraton uvršten na listu kvalifikacionih maratona za OI u Londonu 2012 godine.

„Iako nije ponovo mjerena od kraja 2010. godine, trebalo je da obavijestite IAAF da je vaša namjera da opet sertifikujete stazu prije ovogodišnje trke i da ona bude uvrštena na listu kvalifikacionih takmičenja”, kaže se u saopštenju Gabrijela.

ASCG je zatražio od IAAF-a da postignuti rezultat verifikuje. Kao što je poznato, iz Saveza su odmah nakon trke objavili da je Perunović izborila B olimpijsku normu, iako Podgorički maraton nije bio na listi sertifikovanih.

„Vijesti” su tada dobile i tumačenje Šona Valas-Džonsa, direktora za trke na ulicama u Takmičarskom odjeljku IAAF, koji je potvrdio da maraton u glavnom gradu Crne Gore nema licencu za London. Ona je, međutim, naknadno stigla...

„Ako je propusta i bilo, jer staza nije rangirana u one na kojima se priznaju rekordi i norme, to se desilo kao što se iz korektne odluke - saopštenja IAAF-a vidi u okviru njihovih tehničkih organa. Obradovala nas je odluka IAAF-a da se rezultat priznaje jednako kao i trenutak kada je to Slađana ostvarila“, piše u saopštenju Upravnog odbora ASCG.

Navodi se da je rezultat Slađane Perunović istorijski za Crnu Goru i crnogorsku atletiku.

„Ona je prvi sportista iz Crne Gore koja je ispunila normu za Olimpijske igre u Londonu na domaćem terenu. Rezultat Perunović snažan je impuls za ostale naše atletičare, posebno za Mariju Vuković i Danijela Furtulu koji su već potvrdili svoj kvalitet na međunarodnoj sceni, a nadamo se da će i oni ubrzo ispuniti olimpijsku normu za London”, piše u saopštenju UO.

Sos sve zakuvao

Čelnici ASCG obratili su se prvo Pjeru Vajsu, koji je do 1. novembra bio generalni sekretar IAAF. On ih je obavijestio da je problem nastao zbog toga što Rajner Sos, koji je izdao sertifikat Podgoričkom maratonu, to nije smio da uradi!

„Iako je A mjerilac, gospodin Sos nema to ovlašćenje i nije pratio (još jednom) uspostavljenu proceduru. Samo četiri eksperta, koji se zovu IAAF/AISM administratori, imaju to ovlašćenje. Za Crnu Goru zaduženi administrator je gospodin Hju Džons”, napisao je Vajs u i-mejlu Atletskom savezu Crne Gore.

Bivši gensek IAAF je pojasnio da A i B mjerioci šalju svoje izvještaje administratoru, koji ih pregleda i tek onda odlučuje da li će izdati sertifikat nekoj maratonskoj stazi. Vajs je naglasio da je poslao i opomenu Sosu, kako „više ne bi stvarao nevolje nevinim nacionalnim federacijama”.

Bonus video: