Hju Lori: Bez planova do aprila

“Nije stvar u onome šta radiš, već kako to radiš. Skoro da ne postoji stvar kao što je dobra i loša ideja. Sve je u izvršenju”, smatra Lori
74 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 25.11.2011. 10:49h

Ima ogromnu platu, muzičku karijeru, a kao maneken radi iz hobija - on je Hju Lori, najplaćeniji glumac na televiziji. Čuven kao Gregori Haus, medicinski čudotvorac i mrzovoljni sociopata, zarađuje 700.000 dolara po epizodi.

Nakon osam sezona 52-godišnji Lori se u ulozi Hausa osjeća kao kod kuće. Snimanje ove sezone počelo je u septembru i neće biti završeno prije aprila sljedeće godine.

“Sa ovom epizodom uradili smo ih 180, što je stvarno smiješno, veoma smiješno”, kazao je Lori koji ima potrebu da ponavlja riječi.

Ovogodišnja sezona započela je neobičnom pričom - nakon što se dovezao automobilom ispred kuće, doktor Haus se našao u zatvoru i u zatvorskim tučama.

“Da. Izgleda da zatvor prodaje, zar ne? Veoma je dobar scenario. Ali naravno, nemoguće je uraditi bilo koju scenu koja nije prikazana u bar 500 filmova. Mislim da imamo i neki kadar iz Bjekstva iz Šošenka”, kazao je on kroz smijeh.

Kada je pročitao u scenariju da njegov karakter ide u zatvor, pitanje je da li se zabrinuo da će dugo gledana serija izgubiti smisao pri pokušaju da zadrži grozničavi zaplet?

“Ne, zaista”, odgovorio je Lori odsječno. “Zato što imam povjerenja u pisce. Oni su veoma, veoma pametni ljudi”, dodao je.

Glumac je završio Kembridž i sitničar je kada je u pitanju pravopis i pravilna upotreba jezika, pa su njegove rečenice odmjerene i precizne.

Imali bismo veće šanse da snimimo seriju bez kamere, nego bez kafe

Lori na posao kreće u 5.30 svakoga jutra. I pored toga što uživa u vožnji motora “triumph bonneville” ili višnja crvenog kabrioleta “galaxie 500” iz 1966. godine, rad između putovanja je dug i naporan. Srećom, kafe ima svuda:

“Imali bismo veće šanse da snimimo seriju bez kamere, nego bez kafe. Ja sam kafoholičar. Jednom kada odete u Proper Coffee, nema povratka. Nema nazad”, ponavlja on.

“Šta bi se desilo ako biste se vratili da živite u Englesku za sva vremena?”, pita se njegova portparolka. Sudeći po ovom komentaru, glasine o Hausovoj smrti i Lorijevom povratku u Britaniju možda nisu preuveličavanja. “Imali bi nervni slom”, dodaje ona.

Ipak, nije baš tako. Lorijeva porodica živi u Londonu, dok on snima u Los Anđelesu i poznato je da se glumac borio sa teškim oblikom depresije koja je nastala kao posljedica duge razdvojenosti od porodice.

Kada sam se sreo sa njim ranije ove godine, rekao mi je da je bilo momenata tokom rada na Houseu, kada je bilo stvarno teško ostati razuman. Zvučao je kao čovjek na ivici.

“Jesam li stvarno to rekao? To je baš interesantno. Ne bih to rekao sada. Mislim da je za to zaslužna muzika”, rekao je.

Ranije ove godine glumac je objavio debitantski album, Let Them Talk. Priča kako je zavolio bluz 70-ih prošlog vijeka. On i njegov brat (Hju je najmlađi od četvorice) vozili su se automobilom kada su čuli pjesmu na radiju.

“On je vozio. Ukrali smo auto, moj brat je tada imao samo 13 godina, mislim da sam ja morao imati 11 ili 12. Pjesma je bila I Can't Quit You Baby Vilija Diksona. Sjećam se da je auto bio plav”, priča glumac.

Volio bi da nastavi da se bavi muzikom

Lori je lansirao album u aprilu, malim koncertom u Nju Orleansu, tokom kojeg je svirao klavir i gitaru, uz pratnju poznatih bluz muzičara. Prodato je pola miliona ploča, uglavnom van Amerike.

Uslijedilo je nekoliko nastupa u Britaniji, od kojih je najznačajniji bio na Cheltenham Jazz festivalu, ovih dana sviraće i po Evropi. To mu omogućava da pobjegne sa Haus seta: “Tokom vikenda bend i ja smo imali samo dan za probu, trebalo nam je četiri dana, ali smo dobili jedan. Sjedio sam slušajući gitaristu i trubača kako vježbaju nešto, i naglas se zapitao da li postoji nešto bolje od toga”, kaže.

U Londonu, Loriejeva ćerka koja ima 17 godina je započela školovanje u marketingu, a njegovi sinovi (20 i 22) su na Univerzitetu u Edinburgu, odnosno Bristolu. Za svoju ćerku kaže da je snažne volje, a za sinove: “Veoma su bistri i rade vrijedno. Ali ako Arsenal izgubi, padaju u depresiju, ako Arsenal pobijedi, srećni su!”.

Možda se i on, nakon ove sezone vrati u Veliku Britaniju. Smatra da Haus ulazi u posljednju godinu proizvodnje.

“Sve što sada radimo u seriji, radimo iz sopstvenog zadovoljstva. Ne osjećam da se borimo za dokazivanje šefovima ni kritičarima. Ne želim da zvučim previše samouvjereno, ali mislim da smo prošli tu fazu i da smo u posljednjoj godini snimanja ili na samom kraju”, kaže Lori.

Odluka da se serija okonča još nije donijeta, ali sve ukazuje na to - scenaristi i ključni glumci imaju ugovor samo za ovu sezonu. Ipak, on ne planira ništa do aprila.

Osim rada u seriji, Lori je pozajmio glas liku animiranog filma Arthur Christmas, i snimio još dva - The Oranges i Mr Pip.

Na pitanje da li ima želju da radi u još nekim filmovima, on ne želi da daje precizne planove: “Da budem iskren, trenutno nemam ambicija”. Jedino, kaže, volio bi da nastavi da se bavi muzikom.

Nije stvar u onome šta radiš, već kako to radiš. Skoro da ne postoji stvar kao što je dobra i loša ideja. Sve je u izvršenju

Cifra koja se ne odbija

Lori je tokom ljeta reklamirao L’Orealovu Vita Lift 5, liniju za brigu o koži. Ispričao je kako:

"To je zeznuta stvar, znam tačno zašto radim to, ono što nisam znao jeste da li treba da kažem da znam zašto to radim. Samo su me pozvali i pitali da li želim to da uradim, a ja sam odgovorio da su sišli s uma i da ne želim. Nakon toga su mi rekli ogromnu cifru. S tim novcem mogu da sagradim školu u Sijera Leoneu. Kada ti jednom ta misao uđe u glavu, ne možeš je izbaciti".

I Lori je prihvatio posao.

Galerija

Bonus video: