Kalići: Sve je legalno

Portparolka Višeg suda Biljana Čović kazala da će vijeće nakon razmatranja priložene dokumentacije u „razumnom roku“ odlučiti o žalbama
0 komentar(a)
Imovina Kalići, Foto: Arhiva "Vijesti"
Imovina Kalići, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.11.2011. 10:00h

Advokati odbjeglog Rožajca Safeta Kalića (42) njegovog pritvorenog brata Mersudina (54) i supruge Amine (29), zatražili su juče od Višeg suda u Bijelom Polju da ukine rješenje o privremenom oduzimanju njihove, ali i imovine njihovih najbližih srodnika Mersade i Ernesa Šabotića, za koju tvrde da su “stekli zakonito”.

Tužilaštvo je od suda zatražilo odbacivanje njihovih žalbi.

Portparolka Višeg suda Biljana Čović saopštila je da su advokati okrivljenih dodatno pojasnili izjavljene žalbe i prezentirali vanpretresnom vijeću pisane isprave.

“I to one za koje smatraju da dokazuju zakonitost porijekla oduzete imovine, dok je zamjenik specijalnog tužioca Hasan Lukač predložio da se žalbe odbiju kao neosnovane”, kazala je Čovićeva navodeći da su jučerašnjem ročištu prisustvovali i okrivljeni Amina i Mersudin, dok Safet nije prisustvovao jer je i dalje u bjekstvu.

Pljenidba će da pričeka

Rješenje o privremenom oduzimanju imovine izdato je u avgustu ove godine, a ono podrazumijeva pljenidbu od privrednih društava čiji su osumnjičeni osnivači, zbog postojanja osnova sumnje da je ta imovina stečena nezakonito.

Čović je saopštila da će vijeće nakon razmatranja priložene dokumentacije u „razumnom roku“ odlučiti o žalbama ne precizirajući o kojem roku se radi.

Advokat Velibor Marković, jedan od branilaca Kalića, saopštio je „Vijestima“ da nijesu bili ispunjeni uslovi za održavanje ročišta .

“Iz razloga što se, između ostalog, postupak vodi protiv mrtve osobe, a to je Sadika Kalić, majka okrivljenih, odredbama Zakona o parničnom postupku i Zakona o izvršenju-obezbjeđenju propisano je da, ukoliko neko lice umre u toku postupka ili prije njegovog vođenja, kao što se radi o konkretnom slučaju, sud je u obavezi da po službenoj dužnosti prekine postupak do sticanja uslova za njegov nastavak”, kazao je Marković.

Markoić: Traže imovinu i od mrtve majke Kalića

On je naveo da je pokojna majka Kalića jedna od osoba na koje se odnosi rješenje o privremenom oduzimanju imovine.

“Sud je bio u obavezi da je pozove, a s obzirom na to da je to nemoguće, treba da prekine postupak. Istina, to je učinio Osnovni sud u Rožajama, kao izvršni u ovoj pravnoj stvari, ali je to bio dužan da učini i Viši sud radi pravne sigurnosti.

Takođe, pošto je Safet nedostupan državnim organima, a imajući u vidu da se primjenjuju odredbe navedenih zakona, sud je bio dužan da mu postavi privremenog zastupnika jer punomoćje koje je za njegovu odbranu dala njegova sestra ne važi za postupak privremenog oduzimanja imovine”, kazao je Marković navodeći da treba da se oduzme imovina i od pravnog lica „Kristal“.

“Izvršni direktor je sasvim treće lice, a ne okrivljeni a u spisima predmeta takođe nema dokaza da mu je uručen poziv. Smatram da se čitav postupak vodi na silu radi stvaranja privida pred javnošću da se vodi borba protiv organizovanog kriminala”, istakao je Marković koji je pojasnio da je “imovina stečena prije vremena izvršenja krivičnog djela”.

Kalići se terete da su od 2006. do 2011. godine u Rožajama “finansijskim i bankarskim poslovanjem”, preko preduzeća Daut & Daut, “Tajson“, “Turjak“, „M petrol“, i „Kristal“ u kojima su osnivači ili izvršni direktori, putem simuliranih ugovora uplaćivali gotov novac u iznosu 7.258.195,89 eura na bankovne račune ovih preduzeća, radi vraćanja kredita i tako u platni promet Crne Gore unijeli „prljav novac“ za koji su znali da je pribavljen krivičnim djelom.

Bonus video: