Sofisticirani genije Salvador Dali u Baru

Djela jednog od najvećih umjetnika XX vijeka pristigla su u Bar u saradnji sa “Viskonti art galerijom” iz Ljubljane i uz pomoć Mihaila Nesterovića
111 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2011. 20:23h

Prva izložba radova čuvenog Salvadora Dalija otvorena je sinoć u Dvorcu kralja Nikole u sklopu obilježavanja Dana opštine.

Narednih mjesec dana publika će moći da pogleda u Dvorcu 11 numerisanih i potpisanih grafika bakropisa dorađenih akvarelom koje ilustruju basne Žana de Lafontena, 13 grafika iz serije “Zodijak”, tri grafike iz opusa “Božanska komedija” i skulpturu “Žena žirafa”.

Djela jednog od najvećih umjetnika XX vijeka pristigla su u Bar u saradnji sa “Viskonti art galerijom” iz Ljubljane i uz pomoć Mihaila Nesterovića, direktora Centra za kulturu Sombora. Ističući odličnu saradnju sa kolegama iz Bara, Nesterović je rekao:

“Za 2012. pripremamo veliku izložbu radova Endija Vorhola, a za 2013. ekskluzivnu izložbu 'Španski majstori' sa djelima Pikasa i Miroa koja će, nadam se, takođe doći ovdje”.

Polja moći dvojice umjetnika

Predstavljajući izložene radove, istoričarka umjetnosti Anastazija Miranović kazala je da čuvenog španskog nadrealistu i slavnog francuskog pjesnika i basnopisca iz XVII vijeka Lafontena povezuju umjetnost, književnost, kreativnost, vrcav duh.

"To su polja moći dvojice umjetnika, a, nadasve, sposobnost da putem alegorije, simbola, personifikacije i metafore pripovijedaju suštinske stvari života. Moralističke poruke i pouke saopštavaju nam na angažovan, nadrealan, aluzivan način, dovodeći u znak jednakosti odgovore umjetnika i umjetnosti XVII i XX vijeka, ako hoćete i savremenih umjetnika, jer suštinske stvari u svim vremenima ostaju iste, različiti su načini na koje do njih dolazimo", rekla je Miranović.

Ona je ukazala da je Lafontenov „Bestijarij“ koji “vrvi od čudesnih bića” bio pravo nadahnuće za lucidnog umjetnika koji mu je 1974. posvetio cijelu seriju bakroreza dorađenih akvarel tehnikom.

"Svoj likovni pristup Dali je prilagodio moralističkom tonu Lafontenovih basni, pa u ovim djelima doživljavamo delikatnog, čistog, sofisticiranog Dalija koji je, kada je htio, umio vrlo vješto da kanališe svoju eksplozivnu energiju.

Dalijev 'Bestijarij' je luckast, neurotičan, nastanjen pohotnim kreaturama, a konstante 'dalijevskog svijeta' – pustinjski, apsurdni pejzaži snova, antropomorfna vegetacija, sveopšta žitkost i curenje oblika, prisutni su i na ovim radovima", kazala je ona.

Galerija

Bonus video: