Vojvodić, Kilibarda, Pejović... Spisak istaknutih umjetnika

Istaknuti umjetnici imaju pravo na doživotnu mjesečnu naknadu od dana dodjele statusa, u visini jedne do dvije prosječne neto zarade u Crnoj Gori
361 pregleda 0 komentar(a)
Ministarstvo kulture, Foto: Arhiva Vijesti
Ministarstvo kulture, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 24.11.2011. 15:41h

Status “istaknuti kulturni stvaralac” odlukom Vlade, dobili su Svetozar Purko Aleksić, Anka Burić, Aleksandar Keković, Novak Kilibarda, Luka Lagator, Momir Matović, Slobodan Milatović, Žarko Mirković, Milika Pavlović, Pavle Pejović, Branimir Popović, Milorad Popović, Radoslav Rotković i Radmila Vojvodić.

Prema Zakonu o kulturi Vlada Crne Gore može na predlog Ministarstva kulture da dodijeli status “istaknuti kulturni stvaralac” umjetniku ili stručnjaku u kulturi čija su djela i stvaralaštvo od izuzetnog značaja za Crnu Goru.

Istaknuti umjetnici imaju pravo na doživotnu mjesečnu naknadu od dana dodjele statusa, u visini jedne do dvije prosječne neto zarade u Crnoj Gori, koja je u oktobru iznosila 477 eura.

Da bi se dobio status, umjetnik mora biti državljanin Crne Gore, da je dobio ukupno pet nagrada u oblasti kulture i umjetnosti, od čega jedna mora biti državna i da je njegov rad prepoznat kao značajan za kulturu i umjetnost Crne Gore.

Ukupan mjesečni bruto iznos koji će se isplaćivati za 14 istaknutih kulturnih stvaralaca i stručnjaka u kulturi je 10.936,33 eura

Razmatrala stručna komisija

Postupak za dodjelu statusa pokreće se podnošenjem inicijative Ministarstvu kulture, sa dokazima o ispunjavanju propisanih kriterijuma, a podnijete inicijative razmatra Stručna komisija u kojoj su ovog puta bili predsjednik Novica Samardžić, predstavnik Matice crnogorske, Dragica Milić, pomoćnica ministra kulture, Siniša Jelušić, profesor FDU, akademik i predstavnik CANU Olga Perović, Božidar Šekularac, predstavnik DANU, istoričarka umjetnosti Ljiljana Zeković, predstavnik Sindikata kulture Crne Gore Bogić Rakočević i dirigent Radovan Papović.

U skladu sa propozicijama o naknadi po osnovu dodijeljenog statusa, ukupan mjesečni bruto iznos koji će se isplaćivati za 14 istaknutih kulturnih stvaralaca i stručnjaka u kulturi je 10.936,33 eura, odnosno ukupan mjesečni bruto iznos koji će se isplaćivati za 48 umjetnika i stručnjaka u kulturi (liste utvrđene u 2010. i 2011.godini) je 38.153,79 eura.

Sredstva za isplatu naknada obezbijeđena su budžetom Ministarstva kulture.

Bonus video: