Tradicija i običaji Hrvata u Boki: Razvoj kulture manjina

Čuvenu Dobrotsku svadbu u svim njenim aspektima, uz video projekciju, predstavio je kapetan Vjeko Radimir
314 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2011. 15:13h

Okrugli sto na temu “Tradicija i običaji Hrvata Boke nekad i sad”, u organizaciji Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina, održan je u Tivtu, u okviru Dana kulture manjinskih naroda Crne Gore.

Direktor Centra za očuvanje i razvoj kulture manjina, Mirsad Mulić kazao je da će slična dešavanja posvećena kulturnoj baštini manjina, biti organizovana i u drugim gradovima Crne Gore u kojima u znatnom broju žive manjinski narodi.

“Ovo je inspirativna tema i imaće pravu vrijednost ako se održi još negdje u Crnoj Gori - Beranama, Plavu ili Bijelom Polju, da bi se sa ovom vrijednom kulturnom baštinom Hrvata koji žive u Crnoj Gori upoznali i drugi građani naše države”, kazao je Mulić.

Lingvista iz Tivta, Miomir Abović koji je predavač na Univerzitetu “Mediteran”, govorio je o specifičnim karakteristikama jezika kojim govore Hrvati u Boki, dok je modna kreatorka Anuška Vlahović detaljno predstavila osobine muške i ženske bokeljske narodne nošnje.

Fašinada - jedinstven primjer u svijetu

Jedan od najznačajnijih etnoloških fragmenata kulture ovog područja – čuvenu Dobrotsku svadbu u svim njenim aspektima, uz video projekciju, predstavio je kapetan Vjeko Radimir, dok je o drevnom običaju fašinada u Perastu, odnosno ceremonijama na Zavjetni dan 15. maja koji se u tom gradu obilježava u spomen na veliku pobjedu Peraštana nad Turcima (15. maj 1654), govorio istraživač bokeljske prošlosti i publicista Zoroslav Radimir.

Okruglom stolu “Tradicija i običaji Hrvata Boke nekad i sad”, prisustvovao je veći broj zainteresovanih građana

Kako je naglašeno, Fašinada je običaj da se sa konvojem međusobno vezanih barki, svake godine 22. jula dovozi kamenje i potapa u more da bi se ojačali temelji ostrva i svetilišta Gospe od Škrpjela, uz sve ostale njegove bogate i slojevite duhovne i etnološke karakteristike, jedinstven je takav primjer u svijetu.

Fašinadu, dobrotsku svadbu i kolo bokeljske mornarice, kao autentične kulturološke osobenosti Boke Kotorske, trebalo bi zaštititi kao nematerijalnu kulturnu baštinu pod protekcijom UNESCO-a, zakljkučili su učesnici skupa u Tivtu.

Bibliotekar Pomorskog muzeja Crne Gore Slavko Dabinović održao je predavanje na temu vanjske proslave Sv. Tripuna, sveca koji je zaštitnik grada Kotora već više od 12. vjekova.

Okruglom stolu “Tradicija i običaji Hrvata Boke nekad i sad”, prisustvovao je veći broj zainteresovanih građana, među kojima i generalni konzul Republike Hrvatske u Crnoj Gori Božo Vodopija, potpredsjednik opštine Tivat Ilija Janović, predsjednica HGI Marija Vučinović i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća Miroslav Franović.

Galerija

Bonus video: