Do apsurda dovedeno preuzimanje nadzora nad imovinom Kalića i Šarića

Uprava za imovinu tek nakon preuzimanja predložiće Vladi svoj model upravljanja
629 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2011. 10:58h

Uprkos najavi Uprave za imovinu da će konačno preuzeti staranje nad privremeno oduzetim kompanijama Pljevljaka Duška Šarića i Jovice Lončara, to se nije desilo.

Advokat Miodrag Golubović, jedan od branilaca Lončara saopštio je "Vijestima" da je "trebalo juče da se pristupi oduzimanju imovine, ali je odloženo na neodređeno vrijeme "jer stranke nijesu dobile obavještenja o tome".

Privremeno oduzeta imovina Duška Šarića vrijedna je više miliona eura i obuhvata stanove, firme, hotele, kao i mašine, automobile, akcije i novac.

Prema informacijama "Vijesti", tokom posljednjih nekoliko dana obavljene su i faktičke primopredaje dijela privremeno oduzete imovine u slučajevima "Šarić" i "Kalić" na ročištima koja su održana u sudovima u Pljevljima i Rožajama.

Iako Uprava za imovinu već mjesecima očekuje da preuzme od sudova staranje nad privremeno oduzetom imovinom, tek nakon preuzimanja kompletne imovine, kako je najavila, u oba slučaja, predložiće Vladi svoj model upravljanja.

Vrijednost privremeno oduzete imovine Safeta Kalića, koji je u bjekstvu, dok su njegova supruga Amina i brat Mersudin u pritvoru od jula, procijenjena je na 28,7 miliona eura. Riječ je o Safetovoj i imovini njegovih bliskih srodnika.

U Srbiji, najskuplji stan koji država izdaje oduzet je Šarićevoj grupi

U srijedu je, međutim, za Agenciju MINA pojasnila da Uprava nije preuzela imovinu Lončara jer nema dokaza da je dužniku uručen predmet.

Adresa "dužnika" se skoro svakodnevno provlači kroz tekstove crnogorskih medija koji mjesecima bruje o hapšenju Duška Šarića i Jovice Lončara. Njih dvojica su odavno u zatvoru i povremeno prošetaju do Višeg suda u Bijelom Polju. Šarić je uhapšen prije više od godinu dana, a Lončar u maju ove godine.

Kalići su u pritvoru zbog pranja novca stečenog prodajom narkotika, a za isto krivično djelo se terete Šarići i Lončar.

Zgradu ne možemo ponijeti

"Vijesti" nijesu mogle da od savjetnice u Upravi za imovinu Nele Lekić dobiju pojašnjenje o tome nad kojom imovinom su konačno i faktički preuzeli brigu u ime države, a za koju su donijeta rješenja.

Ona je "Vijestima" rekla da je "imovina oduzeta 15. i 16. novembra po rješenju Višeg suda".

Nela Lekić

Na pitanje da li to znači da su faktički preuzeli staranje od vlasnika tako što su obavijestili vlasnike da preuzimaju rukovođenje njihovim kompanijama, Lekić je odgovorila: "Naravno da ne".

Zatim je ponovila da se oduzimanje sprovodi po rješenju suda.

Na pitanje “Vijesti” da pojasni da li to znači da nijesu preuzeli staranje nad imovinom, savjetnica je uzvratila: "Mislite li da je trebalo da odem i ponesem zgradu".

Nakon sugestije da upristoji komunikaciju sa "Vijestima", Lekić je obrazložila da je pokušala da objasni šta se desilo, ali da je njeno radno vrijeme završeno u pet sati pa "nije obavezna da daje izjave medijima nakon radnog vremena" i spustila slušalicu.

Njen šef Blažo Šaranović nije odgovarao na pozive redakcije.

U Srbiji se od Šarićeve imovine već puni budžet, a najskuplji stan koji država izdaje oduzet je upravo Šarićevoj grupi.

Galerija

Bonus video: