Prekinut protest zaposlenih u ZIKS-u

"Ne želimo da nam robijašu određuju ko će da radi, a ko ne, posebno zbog slučaja sa Kruščićem koji je napao Brajovića, a koji je morao je instiktivno da se brani"
282 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 24.11.2011. 11:38h

Protest zaposlenih u ZIKS-u, započet jutros, prekinut je oko 11.45 časova pošto su razgovarali sa direktorom te ustanove Milanom Radovićem.

Kako "Vijesti" saznaju Radović je obećao da će izaći u susret zaposlenima u ZIKS-u.

Oni protestuju zbog loših uslova u radu i suspenzije njihovog kolege Bojana Brajovića.

"Prekinuli smo protest jer su nam obećani bolji uslovi za rad. Razgovarali smo sa Radovićem i o Brajoviću koji je nepravedno suspendovan. Svi imamo porodice koje moramo da izdržavamao, a u medijima smo od strane zatvorenika dovedeni u nezgodnu situaciju tako da smo morali da branimo svoje dostojanstvo. Ne želimo da nam robijašu određuju ko će da radi, a ko ne, posebno zbog slučaja sa Kruščićem koji je napao Brajovića, a koji je morao instiktivno da se brani. Zbog toga je dobio suspenziju", rekao je izvor "Vijesti" iz ZIKS-a.

Brajović je suspendovan odlukom Radovića pošto je u utorak pretukao osuđenika Renata Kruščića.

U protestu su učestvovali samo radnici koji nijesu u smjeni, kako bi se u ZIKS-u rad odvijao neometano.

Majka zatvorenika: Uprava ZIKS-a korektna

Majka osuđenika Renata, Nada Kruščić "Vijestima" je kazala da je juče, zbog pisanja "Vijesti" o incidentu u ZIKS-u pozvao načelnik KP doma, Uroš Bogavac. On joj je rekao da će joj omogućiti da vidi svog sina, kako bi se uvjerila u to u kakvom je stanju.

"Moj sin je bio u boljem stanju od onog što sam očekivala. Ima ogroman podliv oko oka, vidi se da je od udarca pesnicom, ali da li ima još udaraca po tijelu ne znam, jer on, bez obzira na situaciju, nije želio da ode na pregled u KC CG. Čak je i u izjavi koju je napisao branio službenika koji ga je udario", kazala je ona.

Istovremno kad i ona juče su zbog incidenta u ZIKS-u bili službenici Ministarstva pravde Siniša Golubović i Slavica Rabrenović, kao i ombudsman Šućko Baković.

Uprava ZIKS-a, tvrdi Nada Kruščić, je izuzetno korektno postupala sa njom i njenim sinom, a direktor Radović nije dozvolio da zbog izjave koja je išla u korist službenika ZIKS-a, Brajović prođe nekažnjeno, pa ga je, tvrdi ona, suspendovao, a njenog sina je vratio iz disciplinske ćelije.

Zatvorenici u srijedu odbili doručak

Zatvorenici iz dijela zatvora u kom se incident desio juče ujutro, kao što su i najavili odbili su hranu, nakon čega su ih predstavnici uprave pozvali da razgovorom riješe problem.

"Tražili smo da Brajović bude suspendovan, a Kruščić vraćen iz disciplinske ćelije. Štrajk je prekinut uz obećanje da će se ispuniti zahtjevi, što se i desilo. Kruščić je vraćen u F odjeljenje, a Brajović, mada je trebalo da bude u smjeni, nije došao na posao", kazao je sagovornik "Vijesti" koji izdržava kaznu u ZIKS-u.

I on tvrdi da Renato Kruščić nije htio da prizna da šta se zaista desilo, te da je u izjavi napisao da ga je Brajović odgurnuo i da je udarac dobio zato što se poklizao i pao.

Komandir Brajović u izjavi je napisao da je Kruščića udario navodno zbog toga jer je on krenuo ka njemu i podigao ruke.

“S obzirom na to da im se izjave nijesu poklopile, direktor Radović i predstavnici Ministartsva pravde posumnjali su u istinitost i pojedinačno razgovarali sa Kruščićem. Tek tada on im je rekao kako se zaista dogodilo", pojasnio je sagovornik "Vijesti".

On misli da je Kruščić pokušao da sakrije istinu zbog svoje bezbjednosti, ali drugi zatvorenici koji su vidjeli šta se desilo su se uznemirili, tvrdi naš sagovornik.

"Poštujemo što je uprava ovako brzo odreagovala, to što su predstavnici Ministartsva pravde i ombudsman odmah došli, i zahvalni smo im zbog toga. Ako je istina da je Brajović suspendovan, a ne kao što je bio slučaj do sad unaprijeđen nakon incidenta, onda zahvaljujemo direktoru na pravednoj odluci", kazao je on.

Od uprave ZIKS-a juče nije stigao odgovor na pitanja o ovom incidentu, a direktor te ustanove Milan Radović i načelinik KP doma Uroš Bogavac ni sinoć nijesu odgovarali na poziv novinara "Vijesti".

Galerija

Bonus video: