Automat za analizu kašlja preko telefona

Građanima Njemačke koje tokom zime muči kašalj, pomaže novi automat, Silometar, za postavljanje dijagnoze - preko telefona.
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2011. 17:36h

Konstruisali su ga stručnjaci Fraunhofer instituta za digitalne medijske tehnologije.

Silometar radi još od prošle zime, ali nije bilo sigurno da li će zanimanje građana za ovu vrstu pomoći biti dovoljno.

Međutim, povodom ponovnog aktiviranja automata saopšteno je da se prošle zime na broj 0800-0007178 javljalo u prosjeku po 200 ljudi a ukupno preko 30.000.

Glas na automatu najprije od onoga ko zove zatraži da se nakašlje sa udaljenosti od tridesetak centimetara od slušalice. Za nekoliko sekundi slijedi procjena da li je riječ o pušačkom, suvom, "zrelom" ili kašlju karakterističnom za grip.

Kako je saopšteno povodom puštanja u rad "kašalj-automata" koji će raditi do prvih prolećnih dana, u oko 80 odsto slučajeva mogla je da bude pružena pomoć pacijentu.

Ostalim građanima koji su zvali, automat je "saopštio" da njihova vrsta kašlja ne može da bude tačno definisana, zbog čega moraju da se obrate ljekaru.

Tvorci Silomata naglašavaju da njihov izum ne zamjenjuje ljekara, već samo onima koji tokom zime počnu da kašlju, olakšava odluku da li je potrebno da odu kod ljekara ili ne.

Bonus video: