Đukanović na čelu Samostalnog sindikata sporta

"Zadaci i ciljevi Sindikata su donošenje demokratskog i progresivnog sportskog zakonodavstva i njegovo usklađivanje sa međunarodnom regulatiivom u toj oblasti", kazao je Đukanović.
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2011. 13:05h

Prvi kapiten crnogorske rukometne reprezentacije Goran Đukanović predsjednik je Samostalnog sindikata sporta Crne Gore, organizacije koja je osnovana 9. novembra.

Đukanović je predstavljajući Sindikat kazao da je zvanično počeo sa radom 11. novembra, kao i da je njegov osnovi cilj biti promovisanje, razvitak i unapređenje statusa igrača, trenera i drugih učesnika u crnogorskom sportu.

On je istakao da je Sindikat osnovan po uzoru na evropska udruženja koja su kroz godine svog djelovanja pokazala na koji način se promoviše sport i štiti status i pozicija sportista i sportskih ranika.

"Zalagaćemo se za ostvarenje sindikalnih prava sportista i poboljšanje njihovog položaja i uslova rada. Sindikat obuhvata sve sportove, sportiste, sportske radnike i sportiste sa invaliditetom u svim granama sporta", kazao je Đikanović na konferenciji za novinare.

On je, saopštavajući imena članova Predsjedništva, kazao da se radi o eminentnim sportistima i sportskim radnicima.

Đukanović je kazao da je Statutom predviđeno da će se shodno povećanju broja članova povćavati i Predsjedništvo.

Članovi Predsjedništva, osim Đukanovića, su i atletičarka Marija Vuković, vaterpolisti Denis Šefik i Predrag Jokić, džudista Srđan Mrvaljević, džudo i rvački trener Maja Vicković, sportski radnik Miomir M. Mugoša, bokser Nikola Sjekloća, bivši rukometaši Alen Muratović, Veselin Mujović i Predrag Vujanović, bivši bokser Zoran Vujičić, vaterpolo trener Mirko Vičević i bivši nordijski skijaš Veselin Strugar.

Đukanović vjeruje da Sindikat može doprinijeti saradnji klubova i saveza sa igračima i da kao nezavisno tijelo odigra ključnu ulogu u unapređenju crnogorskog sporta.

"Naša želja je da u saradnji sa klubovima i savezima pronađemo rješenje kako pomoći onima koji su zbog nemara i loše organizacije, kao i nedovoljuno dobro razvijene pravne infrastrukture, zanemareni i kojima je pomoć neophodna", kazao je Đukanović.

On je istakao da je Sindikat obezbijedio besplatnu pravna pomoć svim članovima, navodeći da je dogovorena saradnja sa advokatskom kancelarijom Đukanović, Lukšić i Franović.

"Zadaci i ciljevi Sindikata su donošenje demokratskog i progresivnog sportskog zakonodavstva i njegovo usklađivanje sa međunarodnom regulatiivom u toj oblasti. Stvaranje pogodnih društvenih uslova za razvoj i demokratizaciju sporta, zaštita i unapređivanje profesionalnih, radnih i ekonomskih i socijalnih prava lica angažovanih u sportu", kazao je Đukanović.

Prema njegovim riječima, cilj je i stvaranje uslova za ostvarivanje univerzalnosti sporta, integritet sportskih takmičenja od spoljnih političkih, finansijskih i koercijalnih uticaja.

"Interesuje nas samo sport, politika nije dobro došla. Ogradićemo se od svih političkih aktivnosti", kazao je Đukanović.

On je naglasio da je jedan od najznačajnih zadataka unapređivanje sistema zdrastvene i socijalne zaštite i sigurnosti u toku i nakon sportske karijere.

"Zadaci su i zakonsko regulisanje penzijskog staža, podrška mladim sportistima u izgradnji karijere, kao i podrška u planiranju profesionalne nakon završetka sportske karijere. Solidarna pomoć članovima sindikata, u skladu sa potrebama i mogućnostima", kazao je Đukanović.

On je najavio da će prva akcija Sidikata biti nedjeljna revijalna sportska manifestacija čiji će osnovni cilj biti pomoć bivšem bokseru Zoranu Vujičiću.

Đukanović je kazao da Sindikat ima preko 300 članova, kao i da članarina košta 15 eura.

Bivši rukometaš Alen Muratović, koji je u karijeri igrao u Njemačkoj, pojasnio je da je u toj državi svaki sportista osiguran.

"Osiguranje štiti sportiste u slučaju povreda, a time je zaštićen i klub kome će biti nadoknađeno ukoliko igrač zbog povrede ne bude mogao da nastavi karijeru", rekao je Muratović.

Sredinom novembra formiran je Sindikat sportista i sportskih radnika Crne Gore, na čijem je čelu vaterpolista Filip Trajković.

Galerija

Bonus video: