Gojazni jedu rjeđe, ali više nego oni sa normalnom težinom

Osobe oduvijek normalne težine, konzumirale su prosječno 1.900 kalorija, a one s viškom kilograma 2.000 kalorija dnevno.
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.11.2011. 13:12h

Odrasle osobe s viškom kilograma jedu rjeđe nego one normalne kilaže, a ipak unose više kalorija i manje su fizički aktivne, zaključak je američke studije, obavljene na Odsjeku za ishranu Univerziteta Merivud, Pensilvanija.

"Većina istraživanja ukazuje da osobe koje češće jedu imaju manju kilažu, ali još uvijek niko ne zna zašto", ističe vođa pomenute studije Džesika Bečmen, a prenosi Rojters.

Studijom je bilo obuhvaćeno oko 250 odraslih muškaraca i žena, koji su praćeni tokom godine dana. Jedan dio ispitanika je imao indeks tjelesne mase (BMI) između 25 i 47, što znači da su imali višak kilograma ili bili i formalno gojazni. Drugi dio ispitanika je imao BMI između 19 i 24,9, a polovina iz te grupe je nekad ranije oslabila najmanje 30 funti (13,6 kg) i održala novostečenu težinu više od pet godina.

U prosjeku su ispitanici iz grupe s normalnom težinom svakog dana imali tri obroka i nešto više od dvije užine, dok su oni iz grupe s viškom kilograma u prosjeku imali tri obroka i nešto iznad jedne užine.

Najmanje kalorija tokom dana, prosječno oko 1.800, bilo je u ishrani osoba koje su prethodno oslabile i održavale tu težinu, dok su osobe oduvijek normalne težine, konzumirale prosječno 1.900 kalorija, a one s viškom kilograma 2.000 kalorija dnevno. Bečmenova ističe da češće užine možda povoljno djeluju na težinu jer sprečavaju pojavu prevelike gladi, koja često vodi u prejedanje.

Osobe koje su svojevremeno oslabile i održavale tako stečenu normalnu težinu, su trošile najviše kalorija na fizičke aktivnosti - u prosjeku 3.000 nedjeljno. Oni ispitanici koji su uvijek bili normalne tjelesne težine su na fizičke aktivnosti u prosjeku trošili 2.000 kalorija nedjeljno, dok su oni s viškom kilograma prosječno kroz fizičku aktivnost trošili svega 800 kalorija nedjeljno.

Bonus video: