Kaluđerski laz: Advokat zahvaljivao tužiocu

Tužilac Vitorović je zatražio da Apelacioni sud prihvati rješenje Višeg suda u Beogradu, kojim je odbijen zahtjev crnogorskog Ministarstva pravde za izručenje Strugara
170 pregleda 0 komentar(a)
Kaluđerski laz, Foto: Arhiva Vijesti
Kaluđerski laz, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 23.11.2011. 10:26h

Zamjenik specijalnog tužioca u Beogradu Miša Vitorović, na sjednici vijeća koja je održana u Apelacionom sudu u Beogradu, protivio se da bivši vojni komandant Predrag P. Strugar (53), bude izručen pravosudnim organima Crne Gore, jer nema dokaza da je počinio ratni zločin u Kaluđerskom lazu 1999. godine.

U Višem sudu u Bijelom Polju u toku je sudski proces, a nastavak je zakazan za 25. novembar. Strugar je sa još sedmoricom bivših vojnika, optužen da je 18. aprila 1999. zauzeo borbene položaje iznad i oko sela Kaluđerski laz, te da su zapucali na nenaoružane civile i ubili šest osoba. Optužnica je podignuta 31. jula 2008. dok je suđenje počelo u martu 2009.

Na sjednici vijeća kojom je predsjedavala sudija Radmila Dičić - Dragićević, predsjednica Apelacionog suda, prisustvovali su i advokati odbrane Miroslav Vasić i Goran Rodić, kao i optuženi Strugar.

Tužilac Vitorović je zatražio da Apelacioni sud prihvati rješenje Višeg suda u Beogradu, kojim je odbijen zahtjev crnogorskog Ministarstva pravde za izručenje Strugara. Ovakav stav tužilac je obrazložio da je nakon uvida u dokumentaciju koja je dostavljena iz Višeg suda u Bijelom Polju, i sam utvrdio da ne postoje dokazi za osnovanu sumnju da je Strugar počinio krivično djelo ratni zločin. Tužilac je dodao da samim tim nema ni osnova da Strugar bude izručen bjelopoljskom Višem sudu, gdje mu se sudi u odsustvu.

Prema rješenju Višeg suda u Beogradu navodi se da su prilikom odlučivanja imali u vidu odredbe Zakona o međunarodnoj pravnoj pomoći u krivičnim stvarima, koje propisuje da mora imati dovoljno dokaza za osnovanu sumnju, da je osoba čije se izručenje traži učinila krivično djelo povodom kojeg se zahtijeva izručenje. Advokat Rodić je kazao „Vijestima“ da je na održanoj sjednici zahvalio pravosudnim organima Srbije.

„Iako to nije uobičajena praksa, odbrana je zahvalila pravosudnim organima Srbije, što se pridržavaju i primjenjuju zakon i pravo. Odbrana već pet godina u Crnoj Gori tvrdi da je Strugar optužen bez dokaza“, naveo je advokat Rodić.

Prethodnom odlukom Višeg suda u Beogradu - odjeljenja za ratne zločine, navedeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke da se Strugar izruči pravosudnim organima Crne Gore.

U maju ove godine Apelacioni sud u Beogradu uvažio je žalbe branilaca okrivljenog Strugara, optuženog za ratne zločine u Klauđerskom lazu i ukinuo odluku Višeg suda, te predmet za njegovo izručenje Crnoj Gori vratio prvostepenom na ponovno odlučivanje.

U toj odluci piše da prema spisima predmeta, ne može se zaključiti čiji su državljani oštećeni. Prilikom odlučivanja o tome da li su ispunjeni uslovi za ekstradiciju Strugara, Viši sud u Beogradu bio je u obavezi da vodi računa da li ima dovoljno dokaza za osnovanu sumnju da je okrivljeni izvršio krivično djelo”, navodi se u ranijem rješenju Apelacionog suda u Beogradu.

U žalbi na tu odluku Višeg suda, advokat Rodić je citirajući nalaze vještaka prof. dr Mihajla Kuliša i dr Budimira Borovinića, naveo da je Predrag Strugar optužen zato što je naredio ubijanje civila, koji su već bili mrtvi, a čiji su leševi donijeti sa Kosova.

Bonus video: