Advokati Šarića i Lončara tvrde da su njihovi klijenti zakonito sticali imetak

Žalbe su podnijete na rješenje o privremenom oduzimanju imovine Šarića i Lončara
0 komentar(a)
Jovica Lončar, Foto: Savo Prelević
Jovica Lončar, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.11.2011. 10:21h

Advokati optuženih za pranje novca i šverc kokaina Duška Šarića i Jovice Lončara zatražili su juče od Višeg suda da ukine rješenje o privremenom oduzimanju imovine za koju tvrde da su njihovi klijenti stekli zakonito dok je tužilaštvo zatražilo odbacivanje njihovih žalbi kao neosnovanih.

Portparolka Višeg suda Biljana Čović saopštila je da su advokati optuženih dodatno pojasnili izjavljene žalbe i prezentirali vijeću pisane isprave.

“Za koje smatraju da dokazuju zakonitost porijekla dijela privremeno oduzete imovine, dok je zamjenik specijalnog tužioca predložio da se žalbe odbiju kao neosnovane”, kazala je Čovićeva i da su jučerašnjem ročištu prisustvovali i optuženi.

Žalbe su podnijete na rješenje o privremenom oduzimanju imovine Šarića i Lončara, u julu ove godine, koja podrazumijeva i pljenidbu od privrednih društava čiji su oni osnivači, zbog postojanja osnova sumnje da je ta imovina stečena nezakonito.

Čović je saopštila da će vijeće nakon razmatranja priložene dokumentacije u “razumnom roku” odlučiti o žalbama ne precizirajući o kom roku se radi.

Rješenjem o privremenom oduzimanju imovine oduzete su radne mašine kompanije “Mat kompani”, stambene i poslovne zgrade, zemljište, benzinska stanica, putnička motorna vozila i akcije u dnevnom listu „Pobjeda“. Tužilaštvo je tražilo pljenidbu imovine koja se vodi samo na dvojicu optuženih, ali ne i one koja se vodi na njihove bliske srodnike a što je zahtijevalo u slučaju imovine Safeta Kalića iz Rožaja osumnjičenog takođe za pranje novca stečenog od šverca kokaina.

Privremeno oduzimanje imovine može trajati najduže dok sud ne donese odluku o zahtjevu državnog tužilaštva za njeno trajno oduzimanje.

Advokatski tim Lončara ranije je osporio rješenje o privremenom oduzimanju imovine navodeći da je Viši sud u Bijelom Polju stvarno nenadležan za postupanje po zahtjevu tužilaštva kao i da se njime ne mogu osporiti prava suvlasnika kompanije “Matenico”.

-Viši sud u Bijelom Polju ni bilo koji drugi u Crnoj Gori nema nadležnost za postupanje po zahtjevu Specijalnog tužilaštva,pa bi taj zahtjev trebalo da bude odbačen - navedeno je u saopštenju advokatskog tima optuženog Lončara.

Šarića i Lončara specijalni tužilac tereti i sudi im se da su se udružili u periodu od 24. jula 2006. do 27. februara ove godine da bi putem bankarskog i finansijskog poslovanja prikrili porijeklo novca za koji su, navodno, znali da je pribavljen krivičnim djelom „neovlašćene proizvodnje držanja i stavljanja u promet opojnih droga“ izvršenog na organizovan način u ukupnom iznosu od 21.353.879 eura. Postupak oduzimanja privremeno oduzete imovine u slučaju Šarić još nije doveden do kraja. Rješenja Višeg bjelopoljskog suda nijesu još izvršili sudovi u Ulcinju i Kotoru.

Prema informacijama “Vijesti”, Upravi za imovinu, na čijem je čelu Melvudin Nuhodžić, do sada su sudovi u Pljevljima i Rožajama i Podgorici rješenjima prepustili brigu o imovini Šarića i Lončara.

Bonus video: