Najčešće laži kod dogovaranja sastanka ”na slijepo”

Male laži koje svakodnevno izgovaramo isto tako bilo svjesno ili nesvjesno koristimo svaki put i kada se logujemo na neku od društvenih mreža.
0 komentar(a)
Ažurirano: 21.11.2011. 20:57h

Ovoga puta su se istraživači pozabavili problematikom laganja na društvenim mrežama, odnosno popularnim "on-line dating" servisima. Male laži koje svakodnevno izgovaramo isto tako bilo svjesno ili nesvjesno koristimo svaki put i kada se logujemo na neku od društvenih mreža.

Pitanje je samo u kojoj mjeri pretjerujemo, tj. krivimo istinu.

Činjenica je da svi pokušavamo da izvučemo maksimalno iz sebe i prikažemo se drugima u najboljem mogućem svijetlu, pa nemalo puta "malo" preoblikujemo ono što je istina.

Po statistikama su dakle sljedeće laži najčešće:

Visina

Dokazalo se da i muškarci i žene na svojim internet profilima češće upisuju da su viši nego što zaista jesu.

U prosjeku sebi dodaju čak 5 cm viška.

Do tog podatka se došlo tako što je prvo bilo provjeravano da li je istina da viši ljudi češće imaju seks, što se pokazalo tačnim.

Zarada

Što je osoba starija, tj. ima više godina, to je više vjerovatno da će lagati o svojoj zaradi, tj. visini plate.

Proporcionalno godinama raste i plata koju korisnik svakoga mjeseca dobija.

Jer ako dečko koji je mlad, recimo oko 23 godine, ne zarađuje previše novca, to je u redu, ali ako neko ko je stariji od njega ostaje na istoj toj visini plate, tada je suprotnom polu manje zanimljiv.

Fotografija

Sigurno ste se i sami našli u situaciji da osoba sa kojom se dopisujete na mreži svih mreža, traži od vas da joj pošaljete fotografiju novijeg datuma, a vi ste bez imalo griže savjesti poslali onu na kojoj ste najljepše ispali.

Većina korisnika radi istu stvar i to sa slikama koje su starije od godinu dana pa i više.

Sve navedeno su načini na koje se svakodnevno, dok nismo u mogućnosti da sa drugom stranom uživo vodimo razgovor, pokušavamo da se prikažemo u što boljem svijetlu i što privlačniji onima koji nas interesuju.

Koliko ustvari griješimo dok sa tim stvarima nijesmo iskreni moguće je saznati tek nakon upoznavanja sa drugom stranom i njihove reakcije na viđeno.

Bonus video: